Salvati Copiii a solicitat implicarea Avocatului Poporului in cazul copilului agresat de profesorul de religie

Salvati Copiii a solicitat Avocatului Poporului implicarea institutiei pe care o conduce in evaluarea si monitorizarea cazului de abuz comis asupra unui copil de 11 ani de catre un cadru didactic al Scolii gimnaziale din Comuna Cristesti, judetul Botosani. Organizatia atrage atentia asupra riscurilor pe termen lung ale violentei asupra copilului, ca urmare a cazului de la scoala din Botosani, pentru care a sesizat Avocatul Poporului. Salvati Copiii a aflat, din numeroasele relatari mass-media, despre faptele de violenta comise asupra unui copil de 11 ani, elev al Scolii gimnaziale din localitatea Cristesti, judetul Botosani, acuzat fiind profesorul sau de religie.

Vezi si O fetita a murit prin infometare, Salvati Copiii reactioneaza

Abuzul a avut drept consecinta internarea medicala a copilului, ceea ce indica gravitatea faptelor si necesitatea tratarii cu seriozitate a acestui caz pornind de la principiul interesului superior al copilului care prevaleaza in fata altor considerente de ordin juridic sau administrativ.

Luand in considerare aceste aspecte grave, dar si incercarile recente de orientare a atentiei opiniei publice asupra copilului nu din perspectiva calitatii sale de victima, ci a unor presupuse provocari de care s-ar face vinovat, Organizatia Salvati Copiii a trimis Avocatului Poporului o sesizare cu privire la necesitatea investigarii cazului copilului agresat, modul in care acesta este protejat si de a monitoriza derularea anchetei penale si a cercetarilor disciplinare cu privire la autorul faptelor de violenta.

Conform studiilor realizate de Salvati Copiii cu privire la abuzul si neglijarea copilului, 7% dintre copii sunt agresati fizic de catre educatorii si profesorii lor, cu o frecventa dubla de aparitie in mediul rural (14%) comparativ cu mediul urban. In cazul tuturor celor care au in grija lor copii, cadre didactice, asistenti sociali, cadre medicale etc., si care se fac vinovati de acte de violenta ori tratament degradant, legea trebuie aplicata cu fermitate.

Nu e de mirare faptul ca, de-a lungul timpului, au fost aduse la cunostinta publicului numeroase situatii de abuz in gradinite, scoli sau centre de plasament, urmate de anchete ale institutiilor de invatamant ale caror rezultate fie nu sunt comunicate opiniei publice de catre institutiile responsabile, fie au ca rezultat exonerarea de raspundere a celor acuzati si mentinerea lor in sistemul de educatie, cu acceptarea riscului de repetare a abuzului asupra altor copii. In plus, desi multe dintre acuzatii sunt dovedite prin imagini ori secvente video, nu se procedeaza, asa cum prevede Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, la suspendarea, pe durata realizarii anchetelor penale ori disciplinare, a cadrului didactic acuzat de abuz din institutia de protectie ori de educatie.

Citeste si Salvati Copiii despre fenomenul mamelor minore sau al copiilor cu copii

Reamintim celor responsabili cu protectia si educatia copiilor ca Legea 272/2004 stabileste, in art. 102, ca aplicare directa a principiului interesului superior al copilului, urmatoarele: ”In cazul in care abuzul, neglijarea, exploatarea si orice forma de violenta asupra copilului a fost savarsita de catre persoane care, in baza unui raport juridic de munca sau de alta natura, asigurau protectia, cresterea, ingrijirea sau educatia copilului, angajatorii au obligatia sa sesizeze de indata organele de urmarire penala si sa dispuna indepartarea persoanei respective de copiii aflati in grija sa.”

De asemenea, pentru a preintampina situatii asemanatoare in viitor si pentru a asigura copiilor protectia necesara impotriva violentei, acelasi act normativ cere in mod expres tuturor angajatilor unei unitati scolare care au suspiciuni in legatura cu existenta unei situatii de abuz sau de neglijare a acestuia sa sesizeze de indata serviciul public de asistenta sociala sau directia generala de asistenta sociala si protectia copilului in a carei raza teritoriala a fost identificat cazul respectiv. Abuzul este definit in Legea nr. 272/2004 si poate imbraca diferite forme:

  1. a) abuzul fizic – consta in vatamarea corporala a copilului in cadrul interactiunii copilului cu o persoana aflata in pozitie de raspundere, putere ori in relatie de incredere cu acesta, fiind un rezultat al unor acte intentionate care produc suferinta copilului in prezent sau in viitor.
  2. b) abuzul emotional consta in expunerea repetata a copilului la situatii al caror impact emotional depaseste capacitatea sa de integrare psihologica. Abuzul emotional vine din partea unui adult care se afla in relatie de incredere, raspundere sau putere cu copilul. In mod concret, aceste acte pot fi umiliri verbale si nonverbale, intimidari, amenintari, terorizari, restrangeri ale libertatii de actiune, denigrari, acuzatii nedrepte, discriminari, ridiculizari si alte atitudini ostile sau de respingere fata de copil. Copiii care sunt martori ai violentei in familie ori in scoala sufera indirect un abuz emotional si/sau psihologic.
  3. c) abuzul sexual reprezinta implicarea unui copil in activitati sexuale pe care nu este in masura sa le inteleaga, care sunt nepotrivite pentru varsta sa ori pentru dezvoltarea sa psihosexuala, activitati sexuale pe care le suporta, fiind constrans prin violenta sau seductie ori care transgreseaza tabuurile sociale legate de rolurile familiale; aceste activitati includ, de regula, contact fizic, cu sau fara penetrare sexuala.

    Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu referitor la agresiunea care ar fi avut loc la Botosani, unde un elev ar fi fost lovit de catre profesorul de religie, sesizarea vizand pisibila incalcare a dreptului la viata si la integritate fizica si psihica si protectia copiilor.

    „Avocatul Poporului s-a sesizat din ofciiu referitor la posibilul caz de violenta al unui profesor de religie asupra unui elev. Sesizarea din oficiu vizeaza posibila incalcare a art. 22 si art. 49 din Constitutia Romaniei privind dreptul la viata si la integritate fizica si psihica si protectia copiilor si a tinerilor. Mass-media a relatat despre un posibil caz de violenta, petrecut la Scoala Primara Nr.2 Baranca – arondata Scolii Gimnaziale „Ioan Murariu” Cristinesti, judetul Botosani, constand in faptul ca un elev, de etnie roma, ar fi fost batut de profesorul – preot, in cursul unei ore de religie, ranile rezultate in urma agresiunii suferite determinand internarea in regim de urgenta a elevului la Sectia de Pediatrie a Spitalului Judetean de Urgenta Mavromati Botosani”, anunta reprezentantii Avocatului Poporului, intr-un comunicat de presa remis MEDIAFAX.

Citeste si Anchete in Botosani dupa ce un profesor de religie ar fi lovit un elev cu capul de perete

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here