O fetita a murit prin infometare, Salvati Copiii reactioneaza

Daria, o fetita de 1 an si 10 luni din satul Leucusesti a murit prin infometare ca urmare a unor probleme severe de sanatate cauzate de starea de malnutritie la care a fost supusa de catre tatal ei, in lipsa mamei plecate la munca in strainatate. In grija tatalui se mai afla trei copii cu varste cuprinse intre 3 si 13 ani aflati in pericol iminent de a nu putea supravietui nepasarii tatalui si saraciei cronice in care se zbate familia. Organizatia Salvati Copiii solicita Ministerului Muncii si Justitiei Sociale evaluarea activitatii Serviciului Public de Asistenta Sociala al comunei Preutesti, judetul Suceava, in urma cazului Dariei.

Vezi si Un incubator si doua monitoare donate Spitalului de copii „Grigore Alexandrescu” de Salvati Copiii Romania

Nici fetita de 1 an si 10 luni si nici ceilalti frati ai ei nu se aflau in atentia asistentilor sociali ai comunei Preutesti si nu erau inscrisi pe lista vreunui medic de familie din zona, desi lipsurile si mizeria materiala/conditiile mizere in care traiau copiii erau binecunoscute de catre localnici, a semnalat organizatia Salvati Copiii, care cere urmatoarele masuri:

  • Pentru toti cei trei copii, verificarea aplicarii masurii de plasament in regim de urgenta de catre Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului a judetului Suceava. Infometarea fetitei urmata de deces constituie un motiv temeinic ”care sa sustina existenta unei situatii de pericol iminent” pentru copiii din familie si instituirea masurii de plasament in regim de urgenta pentru toti acestia.
  • Efectuarea unei anchete asupra modului in care a fost posibila necunoasterea de catre asistentii sociali ai comunei Preutesti a situatiei deosebit de grave din familia fetitei decedate si identificarea motivului pentru care niciunul dintre copii nu fusese inscris la un medic de familie. Comuna Preutesti nu se numara printre localitatile lipsite de o structura de asistenta sociala. Ea dispune, conform statului de plata din 2017 postat pe website-ului institutiei, de un birou de asistenta sociala format din 8 consilieri, asistenti sociali si referenti, ale caror atributii cuprind si ”identificarea familiilor si persoanelor aflate in dificultate, precum si cauzele care au generat situatiile de risc de excluziune sociala”;
  • Verificarea transmiterii catre serviciul public de asistenta sociala al comunei Preutesti, de catre unitatea scolara din satul Leucusesti, a numelor, prenumelor copiilor scolarizati din familie, ale parintilor acestora si adresa lor de domiciliu. Conform HG 691/2015, unitatile de invatamant sunt obligate sa trimita, in termen de 15 zile de la solicitarea serviciului de asistenta sociala, datele copiilor si ale parintilor in cazul in care acestia parasesc Romania pentru o perioada indelungata.
  • Urmarirea si sprijinirea anchetei penale in rem cu privire la uciderea din culpa a copilului.
  • Adresarea unei solicitari la nivel national catre toate serviciile publice de asistenta sociala de identificare, pana la sfarsitul anului, a cazurilor de neglijenta grava care nu se afla in prezent in monitorizarea lor si de sesizare a directiilor de asistenta sociala si protectie a drepturilor copilului pentru prevenirea abuzului, exploatarii ori neglijarii.

In Romania, 1 copil din 11 copii sufera zilnic de foame, iar 4 copii din 10 sunt afectati de saracie si excluziune sociala. Reafirmand dreptul copiilor la viata, supravietuire si dezvoltare, stipulat de Conventia ONU cu privire la Drepturile Copilului, Salvati Copiii solicita autoritatilor o reactie rapida in acest caz si va urmari modul in care masurile propuse mai sus vor fi luate in considerare.

Citeste si Salvati Copiii despre fenomenul mamelor minore sau al copiilor cu copii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here