Decesul copilului de la Sanador, proba necesara, dar nu si suficienta pentru a stabili vinovatia cuiva

Decesul copilului este proba necesara, dar nu si suficienta pentru a stabili vinovatia cuiva, sustin reprezentantii Colegiului Medicilor din Romania in cazul decesului baietelului de la Sanador, precizand ca nu este o legatura directa intre verdictul dat de medicii legisti si o eventuala eroare medicala.

Vezi si Cazul copilului care a murit la Sanador: soc hemoragic

“Nu exista o legatura directa si irevocabila intre verdictul dat de colegii nostri legisti si o eventuala eroare medicala, iar eroarea medicala se judeca si in contextul acelui verdict, dar si in contextul intregii situatii, de la internarea copilului pana la decesul sau. Faptul ca acolo scrie soc hemoragic, nu inseamna neaparat, indubitabil, vinovatia cuiva. Dar repet, este o mare incarcatura „da, s-ar putea sa fie”, si impulsul acesta sa legi cuvantul hemoragie de deces. Dar nu este neaparat obligatoriu acest lucru. (…) Decesul copilului este proba necesara, dar nu si suficienta pentru a stabili vinovatia cuiva si a sanctiona, urmeaza de drept o ancheta”, a spus, miercuri, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), Gheorghe Borcean, in cadrul unei conferinte de presa.

Comisia disciplinara va fi compusa de membrii Colegiului Medicilor Bucuresti, care vor analiza toate fisele victimei si vor audia cadrele medicale implicate. Borcean a spus ca rezultatele comisiei disciplinare ar putea fi facute publice intr-un an.

“Vom apela la ei ca sa ne vorbeasca despre competenta medicilor, despre experienta lor si despre prudenta lor. (…) Competenta inseamna diplome, atestate de studii, certificate, licente. Experienta inseamna numarul si calitatea interventiilor in acel domeniu. Prudenta este o competenta sociala. (…) Colegiul Medicilor din Bucuresti vede documentatia medicala, vede o eventuala reclamatie sau constata propria autosesizare si din documentele medicale va constata ca acolo este semnatura a unui medic, a doi medici, a trei medici, a patru medici, care au participat la tratamentul acelui copil, de la internare pana la deces, si toti aceia intra in obiectul cercetarii. Toti aceia care au avut ceva de-a face cu acel copil si pe care familia i-a reclamat intr-un fel, pentru ca s-ar putea ca familia sa nu spuna nimic despre pediatrul care a vazut copilul”, a mai adaugat presedintele institutiei.

In cazul unei hemoragii interne, spune presedintele Colegiului, medicii trebuie sa faca o analiza de hemoglobina pentru a depista sangerarea.

“Comisia de la Bucuresti va trebui sa vada foaia de observatie pentru ca este posibili sa se fi facut acea hemoglobina, sa fi recoltat acea hemoglobina la timpul cat pacientul era in viata. Trebuie cercetat. Daca nu s-a facut, vom pune intrebarea de ce. (…) Abia dupa ce vom audia medicii vom incerca sa vedem daca exista fapte si imprejurari care tin de organizarea si functionarea unitatii sanitare si abia apoi vom stabili responsabilitatile si vinovatiile”, a mai declarat Gheorghe Borcean.

De asemenea, Borcean mai precizeaza ca asistentele medicale implicate in cazul baietelului nu pot fi audiate de Colegiul Medicilor.

Presedintele institutiei a mai spus ca oricare ar fi decizia comisiei de disciplina a Colegiului Medicilor Bucuresti aceasta va fi contestata fie de familie, fie de catre medicii de la Sanador.

“Cu mare probabilitate, decizia ce se va da va fi contestata. (…) De familie, daca decizia nu va fi multumitoare. De medicul intimat, daca va primi o sanctiune mare sau definitiva. Nu pot sa ma antepronunt. (…) Eu sper ca familia sa se adreseze in paralel si organelor statului, pentru a da convingerea tuturor ca lucrurile sunt vazute atat de corpul profesional cat si de cei care cu asta se ocupa zi de zi – organele de cercetare”, a mai spus Gheorghe Borcean.

Anual, CMR primeste circa 200 de sesizari din partea pacientilor, dintre care 2-3 sunt solutionate cu retragerea dreptului de munca a medicului pe o perioada definitiva, restul primind atentionari, mustrari sau suspendare din functie pe o perioada determinata.

Cauza decesului copilului de 1 an si 8 luni, care a murit in weekend la Sanador, un spital privat din Capitala, este un soc hemoragic survenit in urma unei hemoragii interne, au precizat reprezentantii Institutului National de Medicina Legala (INML).

Vezi si Anchete in urma decesului unui copil la spitalul Sanador din Capitala

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here