Un incubator si doua monitoare donate Spitalului de copii „Grigore Alexandrescu” de Salvati Copiii Romania

Un incubator de terapie intensiva si doua monitoare, in valoare de 34.400 de euro, au fost donate Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii Grigore Alexandrescu de Organizatia Salvati Copiii. Aparatura medicala veche sau chiar lipsa este una dintre cauzele majore ale mortalitatii infantile in Romania, a carei rata mentine tara noastra pe primul loc in Uniunea Europeana.

Citeste si: Sorana Cirstea s-a alaturat cauzei Salvati Copiii de combatere a mortalitatii infantile

“Este a treia dotare pe care o facem sectiei de terapie neonatala. (…) Anterior am mai fost aici cu o donatie care a constat intr-un incubator si un ventilator de suport respirator. (…) Spitalul de Urgenta de Copii primeste anual aproape 180 de cazuri grele de la maternitati din Bucuresti sau din judetele de langa Bucuresti, cazuri foarte grele de malformatii, afectiuni severe sau patologii complexe, care vin catre spital. E un numar mare. Aparatura e limitata, e destul de redusa si de multe ori veche. Sunt cinci incubatoare, dar doua au vechime de peste zece ani. Sunt sase ventilatoare, dar trei au vechime de peste 18 ani”, a declarat presedintele executiv al Organizatiei Salvati Copiii, Gabriela Alexandrescu, intr-o conferinta de presa organizata la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Grigore Alexandrescu.

Presedintele Executiv Salvati Copiii Romania sustine ca rata mortalitatii infantile in Romania este dubla fata de Uniunea Europeana: “Unele mamici nasc in maternitati care nu sunt pregatite, iar noi am dezvoltate programe de suport in 41 de judete. (…) Vestea buna e ca mortalitatea infantila a scazut de la 10,1 la mie la 7,2 la mie, dar inca stam destul de prost in acest domeniu. Avem rata moralitatii dubla fata de Uniunea Europeana”, a mai spus Gabriela Alexandrescu.

Reprezentantii institutiei medicale sustin ca incubatoarele sunt binevenite, mai ales pentru ca numarul solicitarilor din partea pacientilor este mare.

“Avem aici un numar de zece paturi insa primim cazuri deosebite, complexe. (…) Ei vin pentru patologii digestive, chirurgicale, respiratorii. (…) Aceasta dotare moderna este absolut necesara, pentru ca pe langa un personal calificat trebuie sa ai si aparatura de ultima generatie cu care sa asiguri aceste ingrijiri specifice. (…) Trei sferturi din pacientii nostri sunt si prematuri, pe langa aceste ingrijiri de monitorizare, trebuie sa le asiguram si ingrijirile specifice prematurului, respectiv incubatoare performante”, a explicat sefa sectiei terapie intensiva nou-nascuti, Ana Maria Bradeanu.

Dr. Bradeanu Ana Maria

Salvati Copiii doteaza cu 122 de echipamente medicale 37 de maternitati. Pana la sfarsitul anului 2018, bilantul programului va cuprinde 88 de maternitati dotate cu 515 echipamente, pentru salvarea a 41.000 de prematuri. ”Pentru copiii veniti pe lume prea devreme, un minut de interventie prea tarziu se poate tranforma in tragedie. Este greu de acceptat ca o tara cu institutii europene are maternitati unde un copil poate sa moara, pentru ca nu exista aparatura medicala performanta. Este greu de indurat sa fii medic, sa iti dedici noapte si zi salvarii prematurilor, dar sa nu ai la indemana o masa de terapie moderna. De aceea, Salvati Copiii si-a asumat aceasta misiune, pentru ca nimeni nu are voie sa asiste impasibil la moartea copiilor in maternitati, din lipsa de aparatura medicala”, a mai declarat Gabriela Alexandrescu.

Conform datelor din analiza efectuata de Salvati Copiii in 2016, 13% din maternitatile din Romania, de nivel I, nu au niciun incubator standard pentru nou-nascutii prematuri, 56% din maternitatile de nivelul II nu au ventilator pentru suport respirator si 14% din maternitatile de nivelul III au o singura masa de reanimare pentru copii.

Din pacate, maternitatile se confrunta cu o vechime mare a echipamentelor; potrivit organizatiei, in unele maternitati exista incubatoare din 1967, dar si ventilatoare pentru nou-nascuti din anul 1966.

Citeste si: Salvati Copiii: 13% din maternitatile de nivel I nu au niciun incubator pentru nou-nascutii prematuri

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here