Dezvoltarea psiho-motorie a bebelusului in primul an de viata

Primul an poate reprezenta cea mai dinamica perioada din viata copilului tau. Acum au loc cele mai mari schimbari atat pe plan fizic, cat si psihic. Afla mai multe despre dezvoltarea psiho-motorie a bebelusului in primul an de viata.

Citeste si: Dezvoltarea neuro-motorie a copilului pana la varsta de 1 an

De la nastere si pana in momentul in care micutul isi sarbatoreste prima aniversare, timpul trece foarte repede, mai ales ca pe parcursul acestei perioade apar tot felul de schimbari in viata voastra. Te vei bucura de primul lui zambet, veti astepta cu nerabdare sa spuna pentru prima data „mama“, veti ofta impreuna atunci cand ii vor aparea primii dintisori, veti aplauda prima incercare a celui mic de a merge de-a busilea sau primii lui pasi si vei plange de fericire cand te va mangaia tandru pentru prima data. Sunt multe evenimente si toate se vor petrece intr-un singur an. Este si normal ca acest an sa treaca mai repede de cat te vei astepta.

Citeste si: Dintisorii bebelusului: cand si cum apar?

Primele schimbari

Cele mai vizibile schimbari care apar la copilul tau sunt cele fizice. Majoritatea bebelusilor, de la nastere si pana la varsta de sase luni, isi dubleaza greutatea, castigand zilnic intre 14 si 28 de grame. Undeva intre varsta de 9 si 12 luni, greutatea lor aproape se tripleaza. La varsta de un an, majoritatea beblusilor se pot „lauda” ca s-au inaltat cu aproximativ 25 de centimetri.

Citeste si: Copilul nu ia in greutate: care sunt cauzele?

O alta coordonata a transformarilor fizice este legata de circumferinta capului. Trebuie mentionat ca in fiecare luna, circumferinta capului unui bebelus se mareste cu aproximativ 0,6 – 1,2 centimetri, in primul an de viata.

Dezvoltarea cognitiva este procesul prin care bebelusii pun accent pe abilitatile de invatare si memorare. Cei mici incep sa-i recunoasca si sa interactioneze cu cei dragi si, mai mult, incep sa inteleaga faptul ca, oamenii si obiectele exista, chiar daca nu sunt in raza lor vizuala.

Dezvoltarea sociala si emotionala. Intr-un mediu afectiv, cei mici relationeaza usor cu parintii lor. In primele luni, bebelusii isi exprima emotiile, in primul rand prin plansete sau grimase, prin afisarea unei expresii alerte sau luminoase. In jurul varstei de 4 luni, ei invata sa zambeasca si sa-si agite bratele atunci cand sunt emotionati. In jurul varstei de cinci luni, cei mici incep sa-si arate preferintele pentru cei pe care ii iubesc, iar in lunile urmatoare incep sa apara protestele si anxietatile atunci cand parintii nu sunt aproape, acestea fiind doar doua modalitati prin care este demonstrat atasamentul fata de ei.

Dezvoltarea limbajului. Creierul unui copil este foarte deschis catre invatare si, astfel, el absoarbe foarte repede limbajul pe care il aude in jurul lui. Intre 3 si 6 saptamani, bebelusii dezvolta plansete diferite pentru a indica nevoile lor specifice precum foamea si disconfortul.

In jurul varstei de 2 luni, ei incep sa interactioneze cu persoanele din jurul lor prin zambete si gangureli, iar pana la sase luni cunosc deja sunetele de baza distincte ale limbii materne. Spre sfarsitul primului an de viata, cei mici pot rosti cateva cuvinte precum „mama“ sau „tata“ si pot intelege mult mai multe atunci cand li se vorbeste.

Dezvoltarea senzoriala si motorie. Miscarile unui bebelus devin mult mai controlate si deliberate pe masura ce reflexele de nou-nascut dispar. Chiar daca la inceput par foarte rigizi, miscarile lor devin destul de flexibile si coordonate in jurul varstei de sase luni incat sunt capabili sa-si suga degetele de la picioare si sa stea in fundulet cu un mic ajutor din partea parintilor.

Retine: fiecare copil este unic in felul sau, ceea ce inseamna ca nu trebuie neaparat sa faca tot ceea ce ceilalti copii de varsta lui fac. Mereu exista o lege a „compensatiei” si astfel ar putea sa-si dezvolte mai mult abilitatile motorii fata de cele ale limbajului sau invers.

Citeste si: Vizita la pediatru a copilului de 1 an

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here