Primaria Capitalei ofera vouchere de 17.000 de lei pacientelor cu cancer la san pentru teste

Primaria Capitalei va acorda vouchere in valoare de 17.000 de lei pacientelor cu cancer la san pentru testele genetice recomandate de medici, potrivit unui proiect de hotarare aprobat in sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

Vezi si Elevii din Bucuresti cu probleme dentare ar putea primi bani pentru consultatii stomatologice si aparate ortodontice

La propunerea primarului general, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat proiectul de hotarare privind ”Testarea genetica la cancerul de san in stadii incipiente”. Proiectul a fost aprobat in unanimitate.

„Astfel, in perioada urmatoare, Municipalitatea, prin ASSMB, urmeaza sa demareze un program de sprijin pentru 1.000 de pacienti diagnosticati cu cancer de san, care au indicatie medicala eliberata de un medic specialist oncolog privind efectuarea de testare genetica. Acest sprijin va consta in decontarea unei proceduri medicale de test molecular in valoare de 17.000 lei/beneficiar, sub forma de voucher”, arata Primaria Capitalei, intr-un comunicat de presa remis MEDIAFAX.

Bugetul multianual al proiectului este de 17.000.000 lei pentru perioada septembrie 2018-decembrie 2019, pentru aproximativ 1.000 de beneficiari. Astfel, pe parcursul anului 2018 urmeaza sa beneficieze de acest program 300 de pacienti, urmand ca in cursul anului 2019 sa fie acordate alte 700 de vouchere.

Criteriile de eligibilitate sunt urmatoarele: cancer de san in stadii incipiente, criteriile medicale aprobate de societatile internationale de Oncologie privind testarea genetica vor constitui si criteriile de eligibilitate in cadrul proiectului, iar beneficiarii trebuie sa fie cetateni ai municipiului Bucuresti.

Vezi si Sprijin financiar pentru tinerii din Bucuresti diagnosticati cu cancer, pentru prezervarea fertilitatii

Afectiunile oncologice ocupa locul al doilea dupa bolile cardio-vasculare, ca si cauza de morbiditate si mortalitate, precizeaza PMB.

„Prin extrapolarea datelor obtinute din singurul registru de cancer din Romania, putem considera ca in fiecare an sunt diagnosticate circa 700 de noi cancere mamare printre cetatenii municipiului Bucuresti. In ceea ce priveste tratamentul, in prezent exista o tehnologie bazata pe teste moleculare, ce analizeaza biologia individuala a cancerului de san, examinand activitatea genelor din tesutul recoltat in timpul operatiei. Rezultatul analizei este introdus intr-o formula care furnizeaza un Scor de Recurenta. Acest test este recomandat pacientilor recent diagnosticati cu cancer mamar, care au Estrogen si Progesteron pozitiv, in faza incipienta”, arata Primaria Capitalei.

Testele ofera pacientilor si medicilor informatii suplimentare despre probabilitatea de reaparitie a cancerului de san in urmatorii 10 ani de la momentul diagnosticului si despre probabilitatea de raspuns la chimioterapie.

Sursa: Mediafax

Vezi si Proiectul privind ajutorul pentru fertilizarea in vitro, demarat incepand cu 4 iunie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here