Pintea, despre proiectul legii vaccinarii: Pentru a putea adopta e nevoie de un consens

Ministrul Sorina Pintea a precizat ca inca sunt discutii privind proiectul legii vaccinarii insa, pentru a fi adoptat, e nevoie de un consens. Totodata, Pintea considera ca in continutul actului normativ ar trebui sa fie introdus cuvantul „obligativitate”.

Vezi si Vaccinarea impotriva rujeolei ar putea deveni obligatorie in Germania

In contextul unei intarzieri privind adoptarea unei legi a vaccinarii, ministrul a precizat ca „nu neaparat parlamentarii PSD nu sunt de acord”. Ea a mentionat in acelasi sens faptul ca aceasta lege a vaccinarii este una cu un impact extrem de mare, acesta fiind si motivul pentru care procesul adoptarii este ingreunat.

„Am vorbit cu colegii din PSD, dar fiind o lege cu impact atat de mare, cred ca se procedeaza corect. Pentru a putea adopta o astfel de lege e nevoie de un consens. Este o lege care va afecta sanatatea publica. Deocamdata, in Comisia de Sanatate exista inca multe discutii, si sa stiti ca nu neaparat parlamentarii PSD nu sunt de acord”, a spus ministrul.

Sorina Pintea a declarat in cadrul conferintei si faptul ca panourile mari antivaccinare vizibile in multe puncte din tara „nu ar avea ce cauta acolo”.

Venind de exemplu de la Brasov, pe Valea Prahovei, o sa vedeti panouri mari antivaccinare. Nu ar avea ce cauta acolo. Cred ca ar trebui cu totii sa facem o campanie anti-antivaccinare”, informeaza ministrul.

Citeste si Imunizarea prin vaccinare la copil

Ea a spus ca responsabile de panourile publicitare cu mesaje antivaccinare in diferite zone din tara sunt autoritatile locale si judetene.

„Nu cunosc exact cronologia, cine trebuie sa traga la raspundere autoritatile statului care nu-si fac datoria. Nu cunosc aceasta cronologie, eu doar am constatat. Ca ministru al Sanatatii, nu ma simt confortabil cand merg si vad panouri antivaccinare, stiind ce probleme sunt. (…) Am instiintat autoritatile judetene si locale de prezenta acelor panouri”, a explicat Pintea.

In contextul legii vaccinarii, ea a precizat ca este esentiala prezenta cuvantului „obligativitate” in text, altfel problemele vor ramane nerezolvate.

„Parerea mea personala este ca e nevoie sa avem in lege cuvantul „obligativitate”, pentru ca daca nu avem aceasta sintagma, nu vom rezolva problema. Discutiile sunt intre obligativitatea vaccinarii si obligativitatea informarii”, a mai spus Sorina Pintea.

Ministrul a concluzionat spunand ca principala problema la ora actuala este data de faptul sunt in continuare copiii nevaccinati, acesta fiind si motivul deceselor inregistrate, si nu absenta unei legi a vaccinarii.

„Nu cred ca putem pune asa problema. Copiii au murit pentru ca nu au fost vaccinati, nu din cauza ca nu exista legea vaccinarii. Si pot sa va spun si de ce. Am inceput impreuna cu OMS si UNICEF o campanie de vaccinare in regiunile sarace ale Romaniei. Am inceput anul trecut, anul acesta prima actiune a fost la Tandarei. Vreau sa va spun ca daca nu facem acest tip de campanii in acele zone, nu va conta ca avem sau nu legea vaccinarii”, a precizat ministrul.

Citeste si Vaccinarea nu este o optiune, este un drept

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here