Esti un parinte FERICIT? Ai renuntat la aceste lucruri?

Fotografie creată de Gustavo Fring, de la Pexels

Sa fii parinte e frumos. Sa fii parinte e o adevarata provocare, iar uneori in valtoarea acesteia uitam sa mai fim fericiti. Esti un parinte FERICIT? Ai renuntat la aceste lucruri?

“Trebuie sa…”

Am fost conditionati de propriile noastre experiente parentale, inca din copilaria timpurie am fost invatati ca parintii trebuie sa fie intr-un fel sau altul. Dar acest “trebuie sa…” ne poate face sa pierdem din vedere si multe alte lucruri, lucruri simple, dar care ne pot bucura cu adevarat. Nu uita, tu esti cel care prioritizeaza ce este important pentru tine, ce “trebuie sa…” si ce poate sa mai astepte.

Vesnicele comparatii

“Care parinte este mai… “parinte” decat ceilalti? Toate aceste comparatii nu fac decat sa-ti iroseasca energia. Mai indicat ar fi sa fii autentic, sa faci ceea ce simti si poti, si sa nu te mai compari.

Nu este vorba despre forta

Da, esti parinte si tu esti cel care seteaza limitele, regulile. Dar daca la un moment dat copilul tau depaseste o limita pe care ai impus-o, intreaba-te si intreaba-l si pe el “de ce s-a intamplat asta?”. Asculta-i raspunsul, asculta-ti intuitia si aminteste-ti ca nu esti dictator, ci doar cel care il ghideaza, nu cel care doar isi arata forta. Daca tu esti deschis fata de el si el iti va raspunde la fel si astfel, va fi mult mai dispus sa te asculte pe viitor.

Ai tendinta sa tipi

Daca observi ca ai tendinta sa tipi atunci cand esti suparat, atunci intreaba-te urmatorul lucru: “aceasta atitudine te-a ajutat sa-ti imbunatatesti relatia cu copilul sau dimpotriva?”. Atunci cand tipi la copil, il intimidezi, ii distrugi increderea in el, iar astfel nu se va mai simti nici in siguranta, nici liber.

Nevoia ta de a fi perfect

Nu exista parinte perfect. Imbratiseaza-ti imperfectiunile si nu uita ca cei mai buni parinti sunt cei care sunt dispusi sa invete, sa se schimbe si sa devina mai buni. Nu, nu perfecti.

Te ingrijorezi des

Ingrijorarea compulsiva nu il va ajuta pe copil sa se simta mai in siguranta. Si cu siguranta nu te face nici pe tine mai fericit. Iar partea trista este ca puiul tau invata sa traiasca fiindu-i in permanenta frica, avand mereu griji. Elibereaza-te de griji si invata sa fii recunoscator pentru ceea ce ai in prezent.

Nu toti functioneaza la fel

Fiecare copil este unic. Ceea ce functioneaza pentru un copil nu poate fi aplicat pentru un alt copil. Fii parintele care stie de ce anume are nevoie copilul tau.

Neintelegerile legate de mancare

Daca ii spui copilului sa manance tot din farfurie, deja impui limite la masa, iar mancarea va capata o conotatie negativa pentru el. Ghideaza-l, incurajeaza-l, pregateste-i mancare sanatoasa, lasa-l sa aiba propriile preferinte. Tu concentreaza-te mai degraba pe stabilirea unor obiceiuri alimentare sanatoase, decat pe ideea de a “termina totul din farfurie”.

Nu esti planificator si organizator de evenimente

Rolul tau este sa mentii cat de cat o rutina sanatoasa pentru copil, sa ii oferi suportul necesar pentru dezvoltarea lui, dar asta nu inseamna ca trebuie sa-i planifici activitatile in cel mai mic detaliu. Daca s-a plictisit, nu este nimic in neregula cu acest lucru.

Nu e nevoie sa te sacrifici

Ca parinte ii oferi copilului din plin dragoste, timp, atentie. Dar acest lucru nu inseamna ca trebuie sa renunti de tot la tine doar pentru ca esti parinte. Nu uita ca puiul tau invata de la tine cum sa aiba grija de el!

Nu te mai invinovati

Parintii uneori pica in capacana sacrificiului de sine din cauza unei vinovatii inutile, iar aceasta nu te va ajuta sa fii un parinte mai bun. Esti suficient exact asa cum esti.

Doar tu iei deciziile

Ca parinte de cele mai multe ori tu esti cel care ia decizia finala in ceea ce-l priveste pe copil. Dar veti fi ambii mai fericiti daca ati discuta mai des despre ce va place, ce va doriti si a-ti lua deciziile impreuna. Implica-l mai des in momentul in care iei o decizie care-l priveste si pe el.

Ai grija ce mesaje ii transmiti!

Ceea ce ii spui tu astazi copilului tau va deveni vocea lui interioara de maine!

Cum a fost copilaria ta?

Care au fost experientele tale atunci cand erai copil si ce ai dori ca puiul tau sa nu experimenteze? In acelasi timp, nu-ti proiecta propriile frici ale trecutului asupra viitorului copilului tau. Elibereaza-te de acestea. Proiecteaza lucrurile pozitive!

Citeste si: Copile, te iubesc, te apreciez, cred in tine, esti un om minunat!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here