O romanca merge 1.200 km pe jos ca sa atraga atentia asupra problemelor din scolile de la sat

O romanca merge pe jos 1.200 km pentru a sta de vorba cu elevi si profesori si pentru a atrage atentia asupra problemelor din sistemul de educatie, in special in scolile de la sat. Raluca Ciulei a ajuns la Galati, dupa ce a pornit din Cluj-Napoca si vrea sa mearga pana la Vama Veche.

Vezi si Coalitia pentru Educatie cere scoli si gradinite fara wc-uri in curte

Raluca Ciulei a povestit celor care au asteptat-o la Galati ca avut o zi usoara, deoarece a parcurs doar 20 de kilometri, mai putin decat in alte zile.

„Azi m-am trezit la ora 6.00, am scris ceva din experienta asta si am plecat la drum la ora 8.00. De fiecare data procedez asa. Dimineata am pornit din Sivita. Azi am facut mai putini kilometri, cred ca au fost 22 de kilometri, in medie fac 40 de kilometri pe zi. La final voi avea 1.200 de kilometri”, a spus Raluca Ciulei.

Ea a plecat din Cluj-Napoca in 11 mai si va ajunge la Vama Veche in 9 iunie. In drumul sau, Raluca Ciulei merge doar pe jos si se opreste in special in sate pentru a vorbi cu localnicii despre problemele din sistemul de invatamant. Scopul actiunii este de a atrage atentia asupra problemelor cu care se confrunta elevii de la tara si de a descoperi solutii in baza marturiilor stranse pe parcurs.

„Au fost oameni cu care am putut discuta deschis despre problemele cu care se confrunta. Si copiii au fost destul de dezinvolti si vocali. Le-as transmite autoritatilor ca este nevoie sa investim mai mult in educatie si sa incepem sa luam decizii bine documentate. Este nevoie ca oamenii care dau legi, stabilesc programa, sa mearga in teren, unde saracia este mare. Avem sate cu procentaj foarte mare de romi, acolo avem nevoie de alte masuri, nu avem profesori pregatiti. Trebuie sa investim in educatie, este prea multa ignoranta, prea multe lucruri sunt facute de azi pe maine si foarte multi copii au de suferit (…) In mediul rural, din cauza invatamantului simultan sunt foarte multi copii care raman in urma. In drumul meu stau de vorba cu copiii, inregistrez ceea ce imi spun, am peste 200 de marturii. Lipsa de materiale, din cauza saraciei, este o mare problema. Am gasit numeroase scoli fara apa curenta, care au toaleta in curte, sunt si multe scoli inchise”, a declarat Raluca Ciulei.

La Galati, ea a fost asteptata de numerosi copii, care i-au povestit despre problemele pe care le au si i-au oferit cateva solutii.

„La noi, la clasa a sasea, as face multe modificari. Propun sa se faca mai multe experimente, sa avem mai mult timp liber. Ne incarca prea mult, ne iau din timpul nostru si asta nu-i practic”, a spus o eleva din clasa a sasea de la o scoala din orasul Galati.

Raluca Ciulei, initiatoarea marsului pentru educatie, a studiat in America si a locuit timp de 21 de ani in Elvetia. In urma cu doi ani, ea a revenit in Romania si s-a dedicat unor cauze nobile, printre care se numara si proiectul 1.200 de kilometri pentru educatie.

Citeste si Profesor de la sat: Invatamantul simultan are avantaje si dezavantaje pentru…

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here