Profesor de la sat: Invatamantul simultan are avantaje si dezavantaje pentru elevi

Copii de varste diferite invata in aceleasi clase in multe scoli din satele romanesti, invatamantul simultan avand avantaje, pentru ca elevii pot recupera notiuni de anii trecuti, dar si dezavantaje, deoarece profesorii nu mai au la fel de mult timp pentru materia lor.

Vezi si Invatator: Am impresia ca se vrea o generatie tot mai prost pregatita

Simona Alexandra Calin este invatatoare la scoala din Drasov, comuna Spring din judetul Alba, la care invata circa 120 de elevi. Anii trecuti, si la gimnaziu erau clase cu predare simultana, insa acum aceasta metoda se mai practica doar la clasele I-IV, din cauza ca numarul de elevi este insuficient pentru a forma clase omogene.

Simona Alexandra Calin a vorbit, intr-un interviu acordat corespondentului MEDIAFAX despre greutatile pe care le intampina elevii care invata in mediul rural si deopotriva despre greutatile profesorilor.

Care sunt greutatile care le intampina profesorii si elevii din satele romanesti?

La ciclul primar este o problema clasa cu predare simultana si va mai fi pentru ca numarul de copii scade. Toti copiii fac clasele I-IV simultan sau doua clase, trei clase simultan, depinde de fiecare unitate.

Cum reusesc copiii sa invete in aceste conditii si cum reusesc profesorii sa le predea?

Sunt avantaje si dezavantaje. Pentru cadrul didactic este un dezavantaj pentru ca timpul practic se injumatateste. Si pentru elevi putem spune, dar elevii au avantajul in cazul in care unele cunostinte le-au uitat sau nu le-au dobandit la timpul potrivit le pot relua in momentul in care se preda la clasa de simultan. Tipul acesta de invatamant ii invata sa lucreze independent, sa gandeasca, pe cand, in cazul unei clase de sine-statatoare, va dati seama, orice problema au, intreaba profesorul sau invatatorul, ei avand tot timpul activitate directa.

Vezi si Aproape 35% din scolile Capitalei nu sunt supravegheate video

Invata bine elevii de la sat?

Ca la oras. Sunt elevi si clase bune, sunt elevi si clase slabe. Ca peste tot, nu exista padure fara uscaciuni. Sunt elevi de 10, sunt elevi repetenti. Au iesit medici, au iesit ingineri de la invatamantul simultan. Este putin mai greu, cu avantaje si dezavantaje. Sa stiti ca la sat sunt mult mai respectuosi elevii. Bineinteles, sunt si la noi obraznici. Acest lucru depinde foarte mult si de familie.

Este un avantaj ca, in majoritatea scolilor din mediul rural, sunt mai putini elevi intr-o clasa?

Sigur ca da, pentru ca ei sunt ascultati si verificati zilnic. Ies la tabla de doua ori intr-o ora de curs, pe cand la oras, unde sunt 30, va dati seama cand le vine randul sa iasa la tabla sau sa le fie verificata tema de acasa!

Au suficienti bani parintii pentru a achizitiona materialele didactice si rechizite?

Sa stiti ca sunt si cazuri sociale, dar parintii muncesc, majoritatea la oras, fac naveta si se descurca. Sunt elevi cu situatii bune si foarte bune, dar si elevi care sunt ajutati de scoala, prin inspectorat, cu rechizite, burse, de la primarie sunt diferite programe care ii sprijina. La magazinele din sat se aduc produse de papetarie, dar marea majoritate isi achizitioneaza ceea ce au nevoie pentru scoala din orasele vecine.

Citeste despre seminarul “Povestea nasterii naturale”, organizat de www.superbebe.ro si Baby Expo, in cadrul Salii Polivalente. 

Numarul elevilor din mediul rural scade constant…

Urmeaza restrangerile, sa ajungem si noi ca cei din Occident, pentru ca numarul de copii scade, nici guvernul oricare ar fi, nici primarul, de orice culoare politica ar fi, nu poate sa sustina atatea cladiri. Si scolile primesc bani dupa numarul elevilor, avem costul standard per elev. Avem Legea Educatiei, Nr1. /2011, care ne spune exact numarul de copii, ce este permis, ce nu. Noi, tinerii, facem cate un copil – doi, care are trei e minune.

Sursa: Mediafax

Vezi si Hai la scoala/gradinita!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here