Coalitia pentru Educatie cere scoli si gradinite fara wc-uri in curte

Coalitia pentru Educatie cere scoli si gradinite fara wc-uri in curte. Mai precis, organizatiile membre ale Coalitiei pentru Educatie fac apel la Executiv si la autoritatile locale sa rezolve problema scolilor si gradinitelor cu WC-uri in curte si spun ca accidentul copilului de trei ani care a murit, dupa ce a cazut intr-o fosa septica din spatele Scolii Generale din Buda, este responsabilitatea unui sistem slab gestionat si subfinantat, nu a unui director sau educator.

Vezi si Iohannis cere plan pentru autorizarea scolilor dupa decesul copilului cazut intr-o fosa septica

,,Accidente se pot intampla. Exista intelepciunea, stiinta despre care sunt solutiile – verificati declaratiile din perioada negocierii bugetului de stat – presedintele partidului aflat la guvernare a vorbit despre descentralizare, Cod administrativ, zone metropolitane etc. Dar decidentii refuza, din politicianism, pentru mize electorale si vesnicie la putere si „borcanul cu miere”, sa le aplice”, spune Federatia Coalitia pentru Educatie intr-un comunicat.

Faptul ca in 24 de ore de la eveniment nici unul din partide nu a iesit cu o pozitie publica pe subiect ,,arata aroganta si lipsa de interes – nu le pasa, doar nu e treaba lor. Faptul ca nici un factor de decizie central sau local nu stie si nu isi cere niciodata scuze, nu isi asuma responsabilitatea in astfel de situatii, arata dispret si lipsa de interes”, spun organizatiile membre ale coalitiei care reuneste 16 organizatii.

,,Pana in septembrie, la fiecare eveniment public si in fiecare zi vom aminti intamplarea aceasta ca pe o numaratoare a zilelor in care statul roman alege sa nu faca ceea ce trebuie facut. Pana cand un program national dedicat rezolvarii problemei scolilor si gradinitelor cu WC-uri in curte este aprobat si implementat. Termen limita: septembrie 2019. De ani de zile asistam, repetat, la diferite angajamente de rezolvare a problemei spatiilor de educatie care continua sa aiba wc-uri traditionale, fara canalizare, in curtile scolilor din mediul rural”, se mai spune in documentul citat.

Organizatiile membre ale federatiei amintesc ca spatiile au fost deja inventariate, ca au existat alocari bugetare, initiative guvernamentale si ca ultimul anunt, asociat Bugetului de Stat pentru anul 2019, a mentionat asumarea unui program national de instalare de grupuri sanitare predefinite, din containere sanitare.

Tinand cont de experientele pe teren ale organizatiilor membre, Federatia Coalitia pentru Educatie, considera ca „timpul proiectelor din cuvinte si hartii si al plangerilor ca nu sunt bani trebuie sa aiba un sfarsit si acesta trebuie sa fie 1 septembrie 2019”.

Scolile si gradinitele cu WC-urile in curte trebuie fie modernizate, fie inchise, fie inlocuite cu constructii noi, spune coalitia.

,,Credem ca una dintre solutii este ca primariile sa se asocieze si sa asigure, impreuna, scoli cu conditii civilizate si catedre care sa aiba profesori stabili. La fel este in serviciile sociale, sprijin pentru varstnici, educatie pe tot parcursul vietii. Acestea ar trebui sa fie standarde de baza in 2019 si o obligatie asumata de administratia centrala si locala. Doar punand resurse impreuna, vor putea fi asigurate servicii de calitate – de exemplu, o cantina publica care deserveste trei comune, poate folosi alimente locale si, mai ales, poate livra calitate, mai mult decat orice alte solutii cu furnizori de la distanta si proceduri de achizitii reluate iar si iar”, mai spun autorii apelului.

Citeste si Un copil a murit in fosa septica din curtea scolii. Directorul unitatii scolare, demis.

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here