Iohannis cere plan pentru autorizarea scolilor dupa decesul copilului cazut intr-o fosa septica

Tragedia din judetul Iasi, in care un copil de 3 ani si-a pierdut viata dupa ce a cazut in fosa septica din curtea unei scoli, este dureroasa si revoltatoare, a transmis presedintele Klaus Iohannis. Seful statului cere Guvernului un plan pe trei ani pentru autorizarea tuturor scolilor.

Vezi si Un copil a murit in fosa septica din curtea scolii. Directorul unitatii scolare, demis.

,,Aceasta drama, care din nefericire nu este un caz singular, arata ca, in continuare, in multe scoli din Romania siguranta spatiului educational nu este garantata si nici nu reprezinta o prioritate”, a transmis Klaus Iohannis, printr-un comunicat de presa.

Seful statului a amintit ca peste 4 milioane de romani, copii si adulti, se afla aproape 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana, in institutiile de invatamant preuniversitar si a transmis ca toti trebuie sa se simta si sa fie in siguranta in scolile lor.

,,Presedintele Klaus Iohannis a solicitat, inca din 2015, un plan pe trei ani pentru autorizarea tuturor scolilor. Un astfel de plan nu a fost elaborat nici pana in prezent de autoritati, care incearca mai degraba sa se derobeze de aceasta responsabilitate. Nicio planificare strategica nu poate fi realizata in absenta unei situatii exacte si actualizate cu privire la infrastructura scolara. Practica de ani de zile a institutiilor publice de a raporta cifre diferite si inexacte trebuie sa inceteze pentru ca politicile educationale si investitiile din sistem sunt eficiente doar daca se bazeaza pe date complete si corecte”, potrivit sursei citate.

Klaus Iohannis reitereaza mesajul pe care il transmite de patru ani, si anume ca este imperativ ca toate scolile sa aiba avize sanitare, autorizatii de functionare si sa fie sigure pentru toti cei care le trec pragul, iar Guvernul are obligatia ca toate acestea sa fie realizate in regim de urgenta.

Totodata, presedintele Klaus Iohannis le solicita tuturor partidelor politice sa isi mobilizeze reprezentantii de la nivel local sa faca toate demersurile ca problemele grave existente in unitatile de invatamant sa fie rezolvate.

,,Responsabilitatea acestui plan revine autoritatilor locale si centrale, in mod egal, si trebuie asumata ca atare. Situatia in care se gasesc inca multe scoli din tara este o rusine nationala pentru Romania europeana a anului 2019″, mai transmite seful statului.

Citeste si Ce alegi sa faci intr-o situatie de bullying?

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here