Fostul ministru al Educatiei: Limba romana este in pericol in clasele minoritatilor nationale

Fostul ministru al Educatiei Valentin Popa sustine ca limba romana este in pericol in clasele minoritatilor nationale, precizand ca parlamentarii ar trebui sa verifice situatia inainte de a vota o ordonanta privind predarea limbii romane in aceste scoli.

Vezi si Limba romana si Romania nu sunt de negociat. Toti copiii din tara trebuie sa stie limba romana

“Am constatat-o cu urechile mele. Am fost in clasele respective, am adresat intrebari simple pentru copii. Am auzit un deputat spunand ca le-am adresat intrebari pentru adulti. Ma intreb daca salutul «la revedere» o fi pentru adulti, ca n-au putut raspunde nici la salut. Din punctul meu de vedere, este ingrozitor ca dupa cinci-sase ani de limba romana, cate patru ori pe saptamana, sa nu poti avea un mic dialog si sa spui ca acest sistem trebuie conservat mai departe”, a precizat fostul ministru al Educatiei Nationale, Valentin Popa, intr-o conferinta de presa privind activitatea pe care a avut-o la minister.

De asemenea, Popa a mai invitat parlamentarii care voteaza ordonante de urgenta sa mearga in scolile respective, pentru a verifica situatia.

“Nu verifica chiar nimeni ce se intampla la aceste clase? Ii invit pe toti parlamentarii care vor trebui pana la urma sa aprobe aceste ordonante de urgenta ale Guvernului, inainte de a le aproba, sa mearga in clasele respective si sa vorbeasca cu elevii respectivi, sa vada care este nivelul de cunoastere a limbii romane. Si apoi sa voteze, in cunostinta de cauza. (…) Nu intelegeau (n.r. – elevii) ce le vorbeam, si nu am fost intr-o clasa, dar in trei. Erau elevi de clasa a V-a si a VI-a”, a mai adaugat fostul ministru.

Intrebat daca ramane in PSD, Valentin Popa a spus: “Prea multe decizii odata de luat. Nu ma intrebati despre viitor”.

Valentin Popa a demisionat, saptamana trecuta, din functia de ministru al Educatiei. Decizia lui Valentin Popa a venit dupa ce UDMR i-a reprosat ca a introdus in ordonanta privind predarea limbii romane in scolile cu predare in limbile minoritatilor o prevedere potrivit careia orele de Limba si literatura Romana sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate.

Vezi si Valentin Popa, dupa demisie: Nu sunt de acord cu solicitarea UDMR privind orele de limba romana

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here