Cum pastram medicamentele copiilor in casa

Siropuri, supozitoare, pastile, o multime de medicamente se gasesc in orice casa, iar cand ai copii lucrurile se complica. Cum pastram medicamentele copiilor in casa, unde trebuie sa le tinem si mai ales cat timp sunt valabile din momentul in care au fost deschise flacoanele sunt cateva informatii pe care parintii trebuie sa le stie. Cateva sfaturi utilelegate de medicamente, aflati de la Dana Serban, farmacist specialist in Farmacie Clinica de la Farmacia Sisești din Bucuresti.

Medicamentele se pastreaza intotdeauna asa cum se mentioneaza pe ambalaj, majoritatea sub 25°C, de preferat sa fie ferite de lumina (se pot tine intr-un sertar inchis, de exemplu, si la distanta de copii), dar exista si medicamente care se pastreaza la frigider (cele care contin substante termolabile), intre 2 si 8°C. Medicamentele sub forma de comprimate sau capsule (dar si supozitoare, ovule) care sunt ambalate in blistere se pot folosi pana in ultima zi mentionata pe cutie sau pe blister.

Vezi si 3 mituri despre medicamente, raceli si gripa la copii

Dana Serban, farmacist la Farmacia Sisesti din Bucuresti

Exista medicamente sub alte forme, cum sunt siropurile, solutiile, cremele – in general cele sub forma lichida sau semisolida – care au valabilitate pana la data mentionata pe cutie, insa dupa deschiderea flaconului valabilitatea se reduce la o perioada mult mai scurta, intrucat substantele iau contact cu oxigenul din aer si procesul de degradare chimica are loc mult mai rapid.

Majoritatea picaturilor oculare sunt valabile 30 de zile de la data deschiderii. Siropurile au o perioada mai mare, de exemplu Nurofen sirop este valabil 6 luni de la deschidere, in timp ce Panadol, avand in vedere ca nu este mentionata o anume perioada de valabilitate dupa deschidere, se poate folosi pana la data inscriptionata pe ambalaj). Majoritatea antibioticelor pentru copii trebuie reconstituite, iar parintii trebuie sa fie atenti in acest caz: intotdeauna se raporteaza la semnul trasat pe flacon, se pune apa pana la jumatate, se agita bine, apoi se completeaza pana la semn. Dupa reconstituire, produsul se pastreaza la rece si se foloseste doar pentru perioada tratamentului (daca mai ramane in flacon, nu mai poate fi folosit peste o anume perioada de timp).

Medicamentele trebuie tinute la distanta de copii

Cu totii stim cate probleme pot naste curiozitatile celor mici. Bulinele colorate, ambalate interesant, cu forme ispititoare sunt precum magnetii pentru ei. Bineinteles, acesta nu este un lucru bun, mai ales ca in ultimul timp tot mai multe medicamente au un film subtire ce ascunde gustul neplacut, de multe ori fiind dulceag sau usor aromat. Asadar, medicamentele trebuie sa stea departe de copii!

Citeste si STUDIU. 60% dintre părinţi administrează medicamente copiilor, fără recomandarea medicului

Autor: Farm. Dana Serban

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here