Limba romana si Romania nu sunt de negociat. Toti copiii din tara trebuie sa stie limba romana

Foto: Gruprc

Valentin Popa sustine ca limba romana si Romania nu sunt de negociat, precizand ca solicitarea UDMR de modificare a ordonantei privind desfasurarea orelor de limba romana la clasele cu predare in limbile minoritatilor are un scop politic si este mai degraba centrata pe profesor decat pe elev.

Vezi si Valentin Popa, dupa demisie: Nu sunt de acord cu solicitarea UDMR privind orele de limba romana

“Consider ca limba romana si Romania nu sunt de negociat. Nu putem institui un monopol al predarii limbii romane la aceste clase de catre invatatorii care sustin orele in limbile minoritatilor nationale. Solicitarea UDMR are un scop politic si este mai degraba centrata pe profesor decat pe elev. Toti copiii din Romania trebuie sa cunoasca limba romana pentru a avea o sansa sa traiasca si sa munceasca in Romania”, a declarat fostul ministru al Educatie, Valentin Popa, printr-un comunicat de presa.

De asemenea, Valentin Popa a mai precizat ca in ultimii 28 de ani nimeni nu a luat vreo masura pentru ca acesti copii sa invete mai bine limba romana, iar prima incercare de acest gen este “imediat” solicitata a fi abrogata.

“Am fost la deschiderea anului scolar in judetul Harghita si am intrat in trei clase a V-a si a VI-a si am incercat sa dialoghez cu elevii in limba romana, insa fara nici un fel de succes. Nici cand am plecat si am spus la revedere, elevii nu au raspuns decat dupa ce li s-a tradus si au repetat salutul dupa profesoara de la clasa. Acesti elevi facusera in conformitate cu programa timp de cinci – sase ani cate patru ore de limba romana pe saptamana platite de statul roman suplimentar, peste salariul de baza al invatatorilor”, a mai adaugat Valentin Popa.

Totodata, Valentin Popa a invitat toti parlamentarii sa viziteze astfel de clase, pentru a vedea nivelul de cunoastere a limbii romane capatat de elevi intr-un sistem care se doreste “a fi conservat”.

Valentin Popa a demisionat, joi, din functia de ministru al Educatiei, dupa ce in cursul diminetii a avut loc o discutie la Palatul Parlamentului cu presedintele PSD, Liviu Dragnea.

Citeste si OUG privind desfasurarea orelor de romana la clasele cu predare in limbile minoritatilor, adoptata

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here