Valentin Popa, dupa demisie: Nu sunt de acord cu solicitarea UDMR privind orele de limba romana

Valentin Popa a declarat, pentru MEDIAFAX, ca a demisionat din functia de ministru al Educatiei deoarece nu este de acord cu solicitarea UDMR de modificare a ordonantei privind desfasurarea orelor de limba romana la clasele cu predare in limbile minoritatilor.

Vezi si detalii despre seminarul “Povestea nasterii naturale”, organizat de www.superbebe.ro si Baby Expo, in cadrul Salii Polivalente. 

„Nu sunt de acord cu solicitarea UDMR de aprobare a punctului 16 din Ordonanta, ca orele de Romana la clasele cu predare in limbile minoritatilor nationale sa fie desfasurate in limbile minoritatilor, de profesori de specialitate. UDMR doreste revenirea la starea anterioara, cand aceste ore erau sustinute in afara normei de baza si platite suplimentar de catre invatatorii de la clase care predau in limbile minoritatilor si care astfel primeau pana la 20% in plus la salariu. Dupa pranz, am anuntat-o pe doamna premier ca demisionez”, a declarat fostul ministru al Educatiei, Valentin Popa, pentru MEDIAFAX.

Decizia lui Valentin Popa vine dupa ce UDMR i-a reprosat acestuia ca a introdus in ordonanta privind predarea limbii romane in scolile cu predare in limbile minoritatilor anumite modificari.

Concret, ordonanta 9/2018, prevede ca in invatamantul primar, la clasele cu predare in limbile minoritatilor nationale, orele de Limba si literatura Romana prevazute in planurile de invatamant sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate. Potrivit documentului, predarea limbii romane in scolile minoritatilor erau sustinute de catre invatatorii care nu aveau studii universitare de limba romana.

Kelemen Hunor a declarat ca ministrul Valentin Popa a luat doua decizii in ultimele trei saptamani cu care UDMR nu a fost de acord, reclamand faptul ca Uniunea nu a fost consultata.

Citeste si Primaria Capitalei infiinteaza Reteaua Metropolitana de crese si gradinite

„Articolul introdus de ministrul Educatiei in august in ordonanta simpla si care da un raspuns la problemele invatarii limbii romane in scolile cu predare in limba materna a fost un pas gresit, o greseala uriasa, a fost actiunea singulara a ministrului. Nu exista nici un argument profesional si politic pentru a sustine o astfel de schimbare. Trebuie anulat acest articol si am cerut OUG, nu trebuie sa lasam asa lucrurile. Ministrul, prin faptul ca s-a suparat, ca s-a gandit la o solutie neprofesionala, a creat o problema politica”, a afirmat Kelemen Hunor.

Valentin Popa a fost investit in functia de ministru al Educatiei la finele lunii ianuarie 2018, el fiind criticat, de mai multe ori, pentru greselile de exprimare pe care le-a facut in cadrul mai multor declaratii de presa.

De exemplu: „Manualele scolare este (n.r. – sunt) un subiect intens si probabil principala sarcina a Ministerului Educatiei”.

O alta greseala de acest gen a fost comisa in propozitia: ”In acest cost de 24 de milioane de lei este inclusa (n.r – sunt incluse) editarea si drepturile de autor”.

Vezi si Elev cautat dupa ce a pulverizat spray lacrimogen intr-un tramvai

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here