Dupa incendiul de la Scoala 124, parintii ar trebui sa ia atitudine!

Presedintele Federatiei Asociatiilor de Parintilor, Iulian Cristache, a explicat, dupa incendiul de la Scoala 124, ca societatea reactioneaza doar in cazul unor situatii neplacute, precizand ca si parintii ar trebui sa se implice mai mult, sa ia atitudine si sa „bata cu pumnul in masa autoritatilor”.

Vezi si Scoala 124, care a luat foc in Capitala, era in curs de obtinere a autorizatiei ISU

„Doamne fereste daca acei copii erau la scoala, nu este prima data cand spunem. Stiti ca am mai avut in Sectorul 5 cu scoala careia i-a cazut tavanul. Sa ne amintim de Colectiv. Din pacate, reactionam doar cand se intampla lucruri foarte grave. Similaritati intre cele doua cazuri, lipsa de responsabilitate. In momentul in care esti director si ai in subordine sute de copii ai in responsabilitate viata lor”, a declarat, pentru MEDIAFAX , Iulian Cristache, presedintele Federatiei Asociatiilor de Parinti.

Aceasta a explicat ca astfel de situatii ar putea fi evitate, daca autoritatile s-ar pune de acord asupra unor masuri clare de interventie in cazul cladirilor vechi si nu s-ar mai impiedica de chestiunile legislative si de birocratie.

„Ne complacem in astfel de situatii, este o stare generala la nivel de unitati scolare in toata tara, nu numai in Bucuresti. (…)Din punctul meu de vedere ar trebui sa se umble la instalatiile electrice, sa se consolideze cladirile decat sa ne uitam ca nu are o usa. La fel de important sunt dotarile pe structurile actuale chiar daca nu au autorizare, cu detectoare de fum si de stingere de incendii. Asta conteaza mai mult decat normele lor, avand in vedere ca vorbim de constructii vechi de 30, 40 de ani. Ba se lovesc de cladiri vechi si protejate si nu ai voie sa le modifici, ba nu au fonduri. Este foarte corect sa consolidezi cladirea din punct de vedere al structurii, sa intri pe instalatia electrica si pe dotarea cu detectoare de fum”, a declarat Iulian Cristache.

Presedintele FNAP a mai precizat ca tragedia din Colectiv si prabusirea unui tavan al Scolii 141 tot din Sectorul 5 nu au dus la nicio mobilizare a autoritatilor in evitarea unor astfel de incidente.

„Parintii ar trebui sa ia atitudine, nu numai inaintea sedintelor, la deschiderea anului scolar, nu numai pe retelele de socializare. Sa se stranga un colectiv de 50-60 de parinti care stiu ca proprii copii nu sunt in siguranta si sa mearga cu directorul de mana la autoritatea locala si sa bata cu pumnul in masa. Trebuie sa ceara o analiza exact cum se intampla dupa fiecare eveniment, sa se verifice structura unitatii, sa se vada riscul neavand autorizatie ISU. Eu ca presedinte de fereratie astept sesizari. Ii sfatuiesc ca parintii responsabili sa actioneze in consecinta”, a mai adaugat Cristache.

Primaria Sectorului 5 a anuntat ca Scoala 124 din Capitala, care a luat foc, luni de dimineata, era in curs de obtinere a autorizatiei ISU, precizand ca in unitatea de invatamant erau montati senzorii de incendiu, dar si usi antifoc. Scoala va intra in renovare dupa finalizarea anchetei.

Citeste si Elevii scolii care a ars in Capitala, relocati la alte unitati din apropiere

In urma incendiului de luni dimineata, reprezentantii Primariei Sectorului 5 au relocat elevii care invatau in aceasta scoala astfel: cele 3 clase pregatitoare la Gradinita nr. 35, cele 12 clase primare la Scoala Gimnaziala nr. 126, cele 11 clase gimnaziale la Scoala Gimnaziala nr. 143.

Incendiul a izbucnit, luni dimineata, la Scoala nr 124, situata pe strada Margeanului nr. 10, in sectorul 5 al Capitalei. Flacarile au fost lichidate in totalitate de catre echipajele Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov dupa 7 ore.

Unitatea de invatamant nu are autorizatie de securitate la incendiu, institutia de invatamant obtinand in 2001 un aviz ISU pentru lucrari de consolidare si refunctionalizare, potrivit Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov.

Vezi si 500 de scoli din Capitala nu detin autorizatie de securitate la incendiu

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here