Actiune caritabila pentru copiii romi, interzisa in scoala

O actiune caritabila pentru copiii romi implicati in activitatile scolare s-a desfasurat in curtea unui localnic din Blejesti, judetul Teleorman, dupa ce conducerea scolii a interzis evenimentul, considerand ca este unul politic. ISJ spune ca e regretabil ca s-a intamplat asa ceva.

Vezi si Invatatorul acuzat ca a strans de gat un elev, a demisionat

Partida Romilor Teleorman deruleaza, in perioada 19 – 26 octombrie, o actiune mai ampla de sprijinire a copiilor romi care merg la scoala, „Ghiozdanul cu surprize”, aceasta avand ca obiectiv recompensarea si sprijinirea copiilor de etnie roma care fac efortul de a merge la scoala si de a se implica in activitatea scolara.

Fondurile actiunii vin de la Guvernul Romaniei si sunt alocate minoritatilor nationale.

In judetul Teleorman, organizatorii s-au confruntat cu reticenta autoritatilor locale si scolare, desi reprezentantul Partidei Romilor din Teleorman, Mielu Lixandru, a aratat ca la scoala din Blejesti a avut, in prealabil, o discutie cu directorul scolii, Petrica Trancan, care a agreat, in prima faza, propunerea organizatorilor evenimentului si chiar i-a ajutat sa identifice copiii romi din fiecare clasa.

Cu o zi inainte de eveniment, insa, acesta a anuntat organizatorii ca evenimentul nu se va mai putea desfasura in scoala, pentru ca primarul localitatii „nu-si doreste sa se faca politica in scoala si nici sa se simta prost copiii de romani din scoala”.

Astfel, Mielu Lixandru a fost obligat sa gaseasca urgent o alta solutie, toate darurile pentru copii fiind deja achizitionate, astfel ca evenimentul s-a desfasurat in curtea unui localnic de etnie roma.

Vezi si Minore in varsta de 11 ani, fortate sa se prostitueze

„In preziua evenimentului, directorul scolii ne-a anuntat telefonic ca primarul localitatii nu va permite copiilor si parintilor acestora sa primeasca darurile in scoala si nici macar in curtea acesteia, sub motivul penibil ca nu doreste sa se faca politica in scoala. Pana la urma, am reusit sa mutam repede evenimentul in curtea unui lider local de-al nostru”, a declarat presedintele Partidei Romilor Teleorman, Mielu Lixandru pentru MEDIAFAX.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, responsabilul de relatii cu presa din cadrul Inspectoratului Scolar Teleorman, Oana Stoicescu, a declarat ca, din punctul de vedere al Inspectoratului „e regretabil ce s-a intamplat”.

„Este regretabil ce s-a intamplat. Insa vineri, 19 octombrie, doamna inspector scolar general a fost informata si a discutat si cu domnul primar si cu domnul director al scolii. Si s-a propus o zi in care sa nu fie prezenti si ceilalti copii, care nu sunt de etnie roma. Se ofereau si pachetele de mancare, si probabil au facut asta ca sa nu vada si ceilalti. Decizia a fost luata, de fapt, de unitatea scolara. Inspectoratul Scolar nu a fost implicat in niciun fel in activitate. Scoala a raspuns acestei propuneri, nu Inspectoratul”, a spus Stoicescu.

Primarul din Blejesti, Narcis Catalin Pietreau, nu a putut fi contactat pentru a explica de ce a luat decizia de a interzice actiunea caritabila in scoala.

Actiunea de sprijinire a copiilor de etnie roma care merg la scoala va continua in Teleorman pana pe 26 octombrie.

Citeste si Operatii anulate si bebelusi trimisi acasa de la un spital din Timis

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here