Mesaj de Ziua Fertilitatii: ,,Faceti copii, cu cat trece timpul, lucrurile devin mai dificile!

Ziua Fertilitatii a fost serbata la Atena in cadrul primei editii a Festivalului de Fertilitate, in perioada 8-9 iunie 2019, ocazie cu care dr. Andreas Vythoulkas, directorul executiv al Asociatiei Romane de Reproducere Umana si medic specialist in infertilitate la Clinica Genesis Athens din Bucuresti a transmis un mesaj de Ziua Fertilitatii. In Bucuresti, Ziua Fertilitatii va fi serbata pe 16 iunie in Parcul Circului, acolo unde va exista Copacul Dorintelor pentru cuplurile care isi doresc un copil si nu au reusit inca. Care sunt sansele cuplurilor aflate la varsta inaintata de-a deveni parinti, in cef fel afecteaza stresul si care sunt cauzele infertilitatii feminine si masculine, aflati de la medicul grec Andreas Vythoulkas. Tot de la el veti afla si ce parere are despre avort si cand embrioreductia este considerata un pacat.

Dr. Andreas Vythoulkas, directorul executiv al Asociatiei pentru Reproducere Umana din Romania

Citeste si Finantare pentru 1000 de cupluri infertile prin Subprogramul de Fertilizare in vitro

Femeile mai tinere sau cele mai in varsta sunt cele care vin mai frecvent la clinica Genesis Athens pentru a-si trata infertilitatea?

Din pacate, vin femeile peste 35 ani, cand lucrurile deja sunt mai dificile. Intotdeauna amanam. Mai intai amanam a face un copil pentru ca ne uitam la cariera sau alte lucruri carora le dam o importanta mai mare. Apoi, cand incercam sa obtinem o sarcina si nu reusim, gasim tot felul de motive de ce nu am obtinut-o. De stres, poate nu s-a nimerit, poate nu am avut contact la ovulatie sau alte lucruri care nu sunt reale. Asa ajung la noi peste 35 de ani, cand deja lucrurile incep sa fie mai dificile. Iar mare parte a femeilor vin dupa 40 de ani si atunci este si mult mai greu din toate punctele de vedere, adica si din punct de vedere al cantitatii de material genetic, dar cel mai important din punct de vedere al calitatii materialului genetic.

Ce sanse mai au femeile dupa 40 ani?

Este o intrebare care mi se pune foarte des, dar fiecare caz este un caz separate si trebuie tratat ca atare. Intr-adevar, peste 40 de ani este mult mai greu, dar depinde de la caz la caz. Nu ar trebui sa fie un mesaj  acesta: da, este foarte greu, pentru ca asa descurajam oamenii, care vor crede ca oricum este foarte dificil si nu vor mai merge la doctor. Nu, sunt foarte multe sarcini care sunt si la femeile peste 40 de ani. Primul pas atunci cand nu putem sa obtinem o sarcina este sa mergem sa aflam un raspuns de la un medic specialist in infertilitate, sa nu facem presupuneri, pentru ca trece timpul si asta e intotdeauna in defavoarea noastra. De Ziua Fertilitatii dam un mesaj pentru toate cuplurile sa nu lase sa treaca timpul si sa aiba un copil mai tarziu. Cu cat trece timpul, lucrurile devin mai dificile. Ultimele statistici, facute  de Asociatia Romana de Reproducere Umana, arata ca aproximativ unul din cinci cupluri are probleme de fertilitate. Mesajul este: faceti copii! Daca dupa un an de zile de contact neprotejat regulat, nu reusiti sa aveti un copil, mergeti la un medic specialist de fertilitate, pentru ca varsta este cel mai important lucru ca sa aveti un rezultat pozitiv. Nu putem sa schimbam natura, nu putem sa schimbam biologic varsta ovarelor si este un lucru extrem de important. Faceti copii!”

In ce masura ii afecteaza pe barbati varsta?

Din fericire, nu asa mult ca in cazul femeilor. Un barbat care are o viata sanatoasa poate avea copii si la 70 ani. La femei nu este asa, peste 35 ani trebuie sa se miste destul de repede, fiindca peste 40 ani lucrurile incep sa devina destul de dificile.

Care sunt principalele cauze medicale de infertilitate?

Cauzele la femei tin de trompele uterine infundate, nu are cum sa se intalneasca ovocitul cu spermatozoidul, de patologii la nivelul uterului, acolo unde trebuie sa creasca bebelusul cum ar fi fibroame sau polipi, de varsta ca la un moment dat lucrurile devin mai dificile. Un motiv din ce in ce mai frecvent este patologia denumita endometrioza, destul de pacatoasa pentru ca nu da semne clare si diagnosticul e dificil de pus. Endometrioza este un motiv de infertilitate si din pacate nu dispare singura. In ceea ce priveste infertilitatea masculina, lucrurile sunt mai simple, tin de cantitatea si de calitatea spermei in mare. Din pacate, lucrurile devin mai evidente la barbati din cauza stilului de viata de zi cu zi, cum ar fi fumatul sau alimentatia nesanatoasa.

Vezi si Dr. Andreas Vythoulkas: Exista vreo legatura intre infertilitate si imunitate?

Cat de important e stresul in conceperea unui copil?

Are un impact, dar nu este un motiv de infertilitate, Stresul poate sa induca sa nu ovuleze femeia, dar nu e un motiv de infertilitate. Poate sa devina un motiv sa obtina o sarcina poate un pic mai greu, adica nu din prima sau a doua sau a treia luna, dar a patra, a cincea, a sasea luna ar trebui sa obtina deja o sarcina. Nu e un motiv de infertilitate, absolut. Are un impact negativ, dar nu e un motiv de infertilitate in niciun caz.

Exista cupluri care sunt descurajate de preoti sa mearga la medic pentru tratarea infertilitatii?

Marea majoritate ajung pana la urma la doctor si, din fericire, si in Romania preotii trimit cuplurile care le spun de problemele de infertilitate la doctor. Dar sunt in continuare cazuri care stau acasa, nu vin la doctor si astfel exemple sunt multe.  Daca nu va da Dumnezeu atunci asa ar trebui sa fie, cred acestea. Problema este ca si in cazul preotilor exista o dezinformare. In cazul multor preoti exista mentalitatea ca procedura de fertilizare in vitro nu e o chestiune fireasca, ca nu e un lucru bun. Ca sa va exemplific este  ca atunci cand auziti de cutit, cuvantul va face sa va ganditi la ceva negativ. Intr-adevar cu un cutit poti sa omori un om, dar poti sa si mananci un pepene. Depinde cum folosim procedurile respective. Este adevarat cu puterea pe care o are in mana medicul, acestuia ii este sa faca un pacat, si pentru cupluri este usor sa faca pacat, dar aceasta este o alta discutie. Va dau un exemplu care se intampla foarte des. Cand facem procedura de fertilizare in vitro (FIV) se extrag mai multe ovocite, putem sa obtinem 6-7 embrioni, din care maxim 2 embrioni ii transferam in uterul femeii, restul ii congelam. De foarte multe ori obtinem sarcina din prima. Dup ace se naste copilul si cuplul vede cat de greu se creste copilul, nu mai transfera restul de embrioni congelati. Asta se considera avort. Trebuie sa fim constienti ca din momentul in care am intrat la o asemenea procedura, daca vrem sa fim la linie cu ce trebuie sa facem, oricati embrioni avem trebuie sa fie folositi toti, indiferent daca asta inseamna ca trebuie sa avem 2-3 sau 4 copii. Este o chestiune fireasca. Ne chinuim sa avem un copil, ne rugam cu toti ,,Doamne, Doamne da-ne un copil si dupa ce ni-l da zicem acum stai ca nu mai vreau”.

Reductia embrionilor poate fi considerata un pacat?

Sunt doua lucruri distincte: unul cand se intampla ceva care pune in mare risc viata mamei si atunci pe primul loc e viata ei, caci ea mai poate aduce pe lume prunci, in acest caz este o decizie medicala. Doi, sunt paciente care au gemeni si se gandesc la embrioreductie motivand doar ca le va fi mai greu in timpul sarcinii. Aici nu se pune problema vietii mamei, ci cat de greu sau usor o sa-I fie. Asta este un pacat, nu poti sa faci asa, este un avort! In momentul in care punem doi embrioni exista sansa sa fie o sarcina gemelara. Bineinteles, cine nu vrea gemeni, putem pune un singur embrion, dar scade procentul de a obtine o sarcina, iar aceasta este decizia cuplului. Noi ca medici nu luam decizii pentru pacienti. Datoria noastra e sa le dam informatii corecte, complete si legale pe baza carora sa ia decizii. E decizia lor pe viata. Noi nu trebuie sa ne amestecam. Noi dam indicatii cand avem un diagnostic medical.

In America o lege care interzice avortul in aproape toate formele sale este la un pas de adoptare. Ce parere aveti?

Ca medic si ca om, sunt contra avortului, consider ca opresti o viata. Nu am facut si m-a ferit Dumnezeu sa fac vreodata o asemenea procedura. Nu exista din punctul meu de vedere un motiv nonmedical care poate argumenta sa faci un avort. Daca o femeie are probleme majore de sanatate si prin sarcina exista riscul sa moara sunt alte discutii. Dar ca sa faci un avort ca esti prea mica in varsta sau ca nu poti sa cresti copilul, nu sunt de acord. Eu salut orice initiativa de genul celei din America.

Autor: Alexandra Manaila

Citeste si O lege care interzice avortul in aproape toate formele sale, la un pas de adoptare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here