Finantare pentru 1000 de cupluri infertile prin Subprogramul de Fertilizare in vitro

Ministerul Sanatatii anunta reorganizarea Subprogramului national de Fertilizare in vitro si Embriotransfer. Anul acesta bugetul va creste astfel incat sa asigure finantarea pentru 1000 de cupluri infertile, cu 400 de cupluri mai mult ca anul trecut. Anuntul a fost facut la prima editie a Festivalului de Fertilitate, care a avut loc in Atena, in perioada 7-8 iunie 2019. Mai multe noutati legate de reorganizarea acestui subprogram, aflati de la Oana Grigore, Directorul Directiei de relatii cu presa, afaceri europene si relatii internationale din cadrul Ministerului Sanatatii, care a participat la eveniment.

Oana Grigore, Ministerul Sanatatii

Cum intentioneaza Ministerul Sanatatii sa dezvolte Subprogramul de Fertilizare in vitro?

De la 600 de cupluri pentru care am asigurat finantarea anul trecut, anul acesta vrem sa crestem finantarea pana la 1.000 de cupluri cel putin, deci este o dezvoltare a acestui program. Asteptam din partea comisiei de specialitate o propunere in acest sens pentru ca stiti ca orice reorganizare de program sauiIntroducere de program nou in sanatate inseamna propunerea specialistilor din Sanatate. In acest moment subprogramul de fertilitate acopera o procedura, asteptam propunerea specialistilor pentru reorganizarea acestui program.

Citeste si 5000 de cupluri pot beneficia de Programul national de fertilizare

Criteriile de aprobare a intrarii in program vor fi modificate?

Da. Dezvoltarea programului inseamna si reorganizarea programului, inseamna modificarea acestuia, inclusiv numarul de proceduri, inclusiv criteriile dupa care sunt acceptate cuplurile in program. Anul acesta avem 13 unitati sanitare care s-au inscris pentru a derula subprogramul de fertilizare. Sigur ca lista poate ramane deschisa si alte unitati sanitare sa intre in program si sa-l deruleze. Speram ca in prima jumatate a acestui an sa avem creionat un nou subprogram de fertilizare astfel incat pana la sfarsitul anului sa poata fi dezvoltat. Reorganizarea programului inseamna absolut tot – numar de proceduri, criteriile pentru intrarea in program a cuplurilor, criteriile pentru intrarea in program a unitatilor sanitare.

Cate proceduri au avut un rezultat pozitiv?

Rata de succes pana acum nu a fost una foarte multumitoare este de 30% si in acest sens vrem sa lucram impreuna cu comisia de specialitate pentru ca ne intereseaza foarte mult cresterea ratei de succes nu numai cresterea finantarii si a numarului de cupluri care sa beneficieze de acest program. Este foarte important ca aceste cupluri sa aiba si succes pentru ca asta isi doresc, isi doresc sa aiba un copil. Asteptam propunerile de imbunatatire a programului si de eficientizare a programului din partea comisiei de specialitate a Ministerului Sanatatii.

Ce planuri sunt in legatura cu donarea de ovocite? In momentul de fata legislatia este destul de restrictiva.

Se lucreaza si la aceasta legislatie, la modificarea legislatiei. Avem mai multe proiecte de lege in acest sens, dar foarte importanta aici este nu numai contributia Ministerului Sanatatii, aici este vorba si despre Parlamentul Romaniei, pentru ca in Parlament trebuie adoptata o astfel de legislatie, dar si din acest punct de vedere pot sa va spun ca specialistii lucreaza la modificarea legislatiei. Este nevoie de o legislatie noua si in acest domeniu. Inteleg ca in acest moment sunt anumite restrictii in donarea de ovule, sigur trebuie neaparat ca specialistii sa ne spuna ce criterii, ce restrictii ar putea fi ridicate astfel incat si Romania sa aiba o legislatie care sa permita anumite proceduri care acum se fac in strainatate, dar mai intai este foarte important sa reorganizam si se dezvoltam subprogramul ministerului Sanatatii. Noi vrem sa dezvoltam foarte mult acest program, sa dezvoltam si unitatile sanitare. Ministerul Sanatatii intentioneaza sa investeasca in unitatile sanitare aparatura si echipamente medicale. De asemenea, este foarte important si resursa umana sa fie bine pregatita pentru ca aceste proceduri sa se faca in tara. Intentia noastra este ca romanii sa poata sa faca aceste proceduri de fertilizare la noi in tara, pentru ca si noi avem clinici medicale, avem si specialisti foarte buni si in colaborare cu alti specialisti de peste hotare, colaborarile deja au inceput, sa dezvoltam si acest sector. Trebuie sa recunoastem ca infertilitatea este in acest moment o problema de sanatate publica, iar ministerul Sanatatii constientizeaza acest lucru.

Citeste si Ministerul Sănătăţii demarează Programul de fertilizare in vitro şi embriotransfer

Autor: Alexandra Manaila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here