5000 de cupluri pot beneficia de Programul national de fertilizare in vitro

Prezenta la lansarea Primului studiu despre infertilitate din Romania de catre Asociatia pentru Reproducere Umana din Romania, ministrul Sanatatii Sorina Pintea a declarat ca isi asuma numarul mic de copii obtinuti prin programul de fertilizare in vitro si ca incearca modificarea acestui program prin introducerea posibilitatii de-a avea dreptul la mai multe proceduri decontate de catre stat. Vestea buna este ca 5000 de cupluri pot beneficia de Programul national de fertilizare in vitro.

Vezi si Primul studiu despre infertilitate din Romania: un cuplu din cinci cu probleme

Sorina Pintea, ministrul Sanatatii

„Ca femeie, ca mama, stiu ce probleme grave genereaza infertilitatea si cat de multe cupluri sunt nefericite din aceasta cauza. Ca ministru, imi asum numarul mic de copii nascuti prin programul national de fertilizare in vitro. In scurt timp cred ca vom schimba ceva in acest domeniu”, a precizat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.

Potrivit oficialului, 5000 de cupluri pot beneficia de Programul national de fertilizare in vitro, bugetul alocat acestui program fiind de 4,7 milioane de lei. In prezent, 11 clinici medicale din Romania sunt incluse in acest program, in ultimii doi ani fiind adusi pe lume gratie acestuia 1306 copii.

Ministrul a declarat ca programul este subfinantat, ca numarul clinicilor din program este foarte mic si ca este necesara o revizuire a acestui program. Secretarul de stat in acelasi minister, dr. Cristian Grasu a subliniat ca in cei 3 ani cat programul national de fertilizare in vitro a fost oprit s-au pierdut 2000 de copii, din aceasta cauza.

,,Peste 50.000 de copii in ultimii ani s-au nascut in urma unui tratament care trateaza cauza infertilitatii”, a precizat dr. Andreas Vythoulkas, directorul executiv al Asociatiei pentru Reproducere Umana din Romania, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate. In opinia acestuia, o problema o reprezinta cele 45% din cupluri, care potrivit studiului considera ca nu pot obtine o sarcina din cauza stresului si stau acasa si nu fac nimic. Pentru acestea este nevoie de o campanie puternica de constientizare a infertilitatii.

In afara programului national, Primaria Capitalei deruleaza un alt program „O sansa pentru cuplurile infertile”, prin care acorda sprijin financiar de circa 3.000 euro cuplurilor infertile din Bucuresti, pentru efectuarea procedurii de fertilizare in vitro. Programul a inceput luna aceasta si va fi implementat pana in decembrie 2019, circa 1.000 de cupluri din Bucuresti se vor putea califica pentru a primi acest ajutor financiar.

Autor: Alexandra Manaila

Vezi si Peste 160 de cupluri s-au inscris in prima zi in programul „O sansa pentru cuplurile infertile”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here