Tati nu e bona, tati e parinte!

Hai sa-l tratam pe tati pentru cine este el: tati. Nici mai mult, nici mai putin. Tati nu e bona, tati e parinte.

Stii ce ma deranjeaza si intristeaza in acelasi timp, cel mai mult, de cand sunt parinte? Ei bine, ar fi o lista intreaga: de exemplu, privirile critice ale oamenilor, atunci cand copilul tau de trei ani a decis sa faca o criza de furie (tantrum) in public. Sfaturile necerute despre cum ar trebui sa cresti copilul, vesnica intrebare “Este un copil bun?”, stirile despre copiii bolnavi sau care au parte de evenimente nefericite (plang aproape la toate), brusc toata lumea este expert in a creste copii si tot asa. Dar mai este ceva ce ma deranjeaza.

Atunci cand aud ca un barbat ramane acasa pentru cateva ore ca sa fie “bona” copilului. El fiind tatal, sa ne intelegem.

Citeste si: Importanta prezentei tatalui in dezvoltarea psihica si emotionala a copilului

Scuzati-ma, dar de ce sa glorific tatal pentru faptul ca are grija de propriul copil? Asta nu e cumva si datoria lui? Lucruri simple, precum schimbatul scutecelor, pregatirea formulei, plimbatul pe afara, sa ia copilul de la gradinita etc. Un tata, daca doreste sa poarte numele de tata nu ar trebui sa se implice in cresterea copilului, fara a fi zeificat? Bine, asa ar trebui, nu-i asa?

Folosind termenul de “bona” in cazul tatalui mi se pare sexist. El nu e platit sa stea cu propriul copil. Bine, daca are un job cu jumatate de norma si ajuta la cresterea altor copii, este in regula, este bona. Dar nu poti spune ca tatal copilului tau este bona lui!

“Parinteala” in cazul tatalui nu este doar un fel de hobby dragut, pe care-l practica in timpul liber. Este …ditamai responsabilitatea pe care o are impreuna cu mama copilului.

Citeste si: Parentingul de azi: esti o mama perfecta? 🙂

Astfel ca explicatiile de genul: “Nu pot iesi diseara la bere, pentru ca sunt bona copilului” sau “Ies la o cafea cu prietena mea cea mai buna din copilarie, iar tati o sa fie bona copiilor pentru cateva ore” etc. Nu, nu sunt in regula!

Conform Dictionarului Explicativ, termenul de “tata” inseamna “barbat care are copii pe care ii creste”.

Tatal nu ii face o “favoare” mamei atunci cand sta, din cand in cand, cu copilul/copiii. Nu. Tatal sta cu copilul/copiii pentru ca aceasta este si responsabilitatea lui.

Hai sa-l tratam pe tati pentru cine este el: tata. Nici mai mult, nici mai putin. Tati nu e bona, tati e parinte.

S-ar putea sa-ti placa si: Mami si tati, puteti fi un cuplu fericit… in timp ce va cresteti copiii! (partea 1)

Mami si tati, puteti fi un cuplu fericit… in timp ce va cresteti copiii! (partea a 2-a)

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here