Mami si tati, puteti fi un cuplu fericit… in timp ce va cresteti copiii! (partea 1)

Exista cupluri care sunt fericite si care reusesc sa construiasca mariaje frumoase si trainice, in timp ce cresc copii puternici si fericiti. Cercetatorii ne spun care sunt ingredientele si sfaturile de care ar trebui sa tineti cont, pentru a fi un cuplu fericit!

Ce se intampla cu viata de cuplu, dupa ce in viata celor doi soti/iubiti apare un copil?

Philip Cowan, psiholog si director al Institutului pentru Dezvoltare Umana, din cadrul Universitatii din Berkley, impreuna cu sotia sa, Carolyn Pape Cowan, psiholog la aceeasi institutie, au inceput sa studieze acest aspect, inca din 1975, atunci cand au observat ca dupa aparitia primului copil, si in propria lor casnicie au aparut anumite probleme, conform parents.com.

Citeste si: Acesta este secretul unei relatii sanatoase si de durata!

Proiectul s-a numit “Devenind o familie” (“Becoming a Family”), in care erau monitorizate cuplurile inca din perioada de sarcina, pana in perioada in care copiii incepeau gradinita, apoi pana ajungeau in perioada scolara, dupa care studiul s-a extins pana in 2005, atunci cand copiii ultimului grup de cupluri monitorizate au terminat liceul.

Concluziile principale ale acestui proiect extins au fost urmatoarele:

-intr-adevar atunci cand apare un copil in viata unui cuplu, se schimba dinamica acestuia si pot aparea probleme pe care unii le pot gestiona, in timp ce altii nu reusesc si se separa sau chiar divorteaza.

– fericirea maritala a cuplului, afecteaza in mod direct fericirea copiilor! Un cuplu fericit si puternic afecteaza atat sanatatea emotionala, cat si rezultatele academice ale copiilor!

Citeste si: 13 lucruri pe care parintii puternici din punct de vedere mental nu le fac!

Iata o parte dintre rezultatele enuntate de catre cei doi soti-psihologi, care au initiat si au condus acest studiu extins:

  • 92% dintre participantii la studiu au confirmat ca dupa aparitia primului copil au inceput conflictele in cuplu, iar pana cand bebelusul a facut 18 luni, multi dintre ei aveau relatii deteriorate, iar in cazul a 13% dintre cupluri deja isi anuntau separarea si incepeau demersurile pentru divort!
  •  Cuplurile au confirmat ca cele mai multe conflicte erau in perioada in care copiii erau bebelusi, toddleri sau in perioada prescolara, iar in perioada scolara lucrurile incepeau sa se imbunatateasca.
  • Viata sexuala este destul de importanta atunci cand este vorba despre o o relatie fericita. Sexul este reflexia vietii de cuplu, cum functioneaza restul lucrurilor in cuplu. Daca esti obosit, neinteles, suparat etc, te simti atras de partener? Probabil ca nu. Este firesc ca viata sexuala a cuplului, in primele luni dupa aparitia bebelusului sa fie mult diminuata, dar afectiunea poate fi manifestata si altfel, sustin psihologii. Nu uitati despre puterea imbratisarilor! Multe mame sufera de depresie postnatala sau se simt neatractive, in timp ce majoritatea barbatilor si-au aratat suportul in legatura cu aspectul partenerelor.
  • Multe cupluri care au mers la cursuri prenatale, au urmat ore de Lamaze (tehnici de respiratie), au continuat sa frecventeze cursurile sau orele postnatale, unde se intalneau cu alte cupluri care aveau bebelusi, au reusit sa depaseasca mult mai usor problemele aparute in cuplu.
  • Intalnirile cu alti parinti care se confruntau cu aceleasi probleme au facut diferenta! Aceste grupuri ii ajutau sa se gandeasca si sa accepte mai usor si cu mai multa intelepciune faptul ca viata lor s-a schimbat definitiv, ca au inceput o noua etapa si ca trebuie sa se reacomodeze… impreuna!
  • Intalnirile cu parinti care au copii de aceeasi varsta i-au ajutat sa discute despre cum este viata cu un bebelus in casa, i-au ajutat sa schimbe idei, pareri, griji, sa gaseasca mai usor solutii impreuna.
  • Copiii parintii carora participau la intalnirile cu alti parinti si lucrau asupra relatiei de cuplu erau mai increzatori in fortele proprii, mai fericiti si cu rezultate academice mult mai bune, spre deosebire de copiii parintilor care nu aveau o viata de cuplu fericita.
  • Copiii simt atunci cand parintii sunt suparati sau exista un conflict intre ei, chiar daca nu sunt prezenti la cearta propriu zisa.
  • Copiii se simt responsabili si vinovati pentru conflictele dintre cei doi parinti si dese ori au rezultate scolare mult diminuate.

S-ar putea sa-ti placa si: Acesta este secretul unei relatii sanatoase si de durata!

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here