Mami si tati, puteti fi un cuplu fericit… in timp ce va cresteti copiii! (partea a 2-a)

Atunci cand in cuplu apare copilul… hehe, exact atunci si pot fi observate ”greselile” din cuplu. Partea buna este ca le puteti corecta si puteti avea o relatie mult mai sanatoasa si mai frumoasa, chiar in timp ce va cresteti copiii. 

Mami si tati, iata cum puteti fi un cuplu fericit… in timp ce va cresteti copiii!

Philip Cowan, psiholog si director al Institutului pentru Dezvoltare Umana, din cadrul Universitatii din Berkley, impreuna cu sotia sa, Carolyn Pape Cowan, psiholog la aceeasi institutie, au inceput sa studieze acest aspect, inca din 1975, atunci cand au observat ca dupa aparitia primului copil, si in propria lor casnicie au aparut anumite probleme, conform parents.com.

Citeste si: 1500 de persoane au spus care este cheia unei casnicii reusite

Proiectul inceput s-a numit “Devenind o familie” (“Becoming a Family”), in care erau monitorizate cuplurile inca din perioada de sarcina, pana in perioada in care copiii incepeau gradinita, apoi pana ajungeau in perioada scolara, dupa care studiul s-a extins pana in 2005, atunci cand copiii ultimului grup de cupluri monitorizate au terminat liceul.

Stii care este cel mai frecvent motiv de conflict aparut  intre cei doi proaspeti parinti?

Impartirea responsabilitatilor in cuplu, ce face fiecare, care e rolul fiecaruia etc.

Dar care este cel mai frecvent motiv de conflict in viata de cuplu ale parintilor de scolar?

Problemele legate de bani si de petrecerea timpului calitativ in familie.

Citeste si: Sotia este de doua ori mai stresata din cauza sotului decat din cauza copilului!

Despre concluziile la care au ajuns cei doi cercetatori am scris aici:

Iata care sunt principalele sfaturi oferite de catre cei doi soti-psihologi pentru cuplurile care isi doresc sa fie fericite in timp ce isi cresc copiii:

  • Este important sa va faceti timp pentru cuplu. Indiferent cati copii aveti!
  • Este important si aspectul urmator: felul in care au fost crescuti partenerii (da, copilaria voastra, ce fel de parinti ati avut, ce casnicie ati vazut la parintii vostri etc), aceste lucruri pot influenta destul de mult si casnicia voastra! Atunci cand apare un copil in viata ta, te vei confrunta, poate inconstient, si cu problemele pe care le-ai vazut atunci cand erai copil, te vei „intalni” si cu problemele cu care se confruntau parintii tai si dese ori, involuntar, poti prelua din modul in care gestionau acestia un conflict.
  • Problemele de cuplu se rezolva atunci cand ambii parteneri sunt calmi si dispusi sa le rezolve, nu la 2 noaptea, atunci cand sunteti obositi, nedormiti si bebelusul nu da semne ca ar vrea sa doarma.
  • Este important ca in momentul in care unul dintre cei doi soti a gresit si a spus lucruri nedorite in timpul unei confruntari, sa constientizeze ca a exagerat si sa-i comunice acest lucru partenerului. “Stiu ca am facut un comentariu nedorit. A fost spus la suparare si la nervi. Chiar nu am dorit sa te supar”. Confirmarea greselilor face minuni, sustin psihologii.
  • In perioada de “bebeluseala”, dar si in cea prescolara apar cele mai multe diferente de opinie, atunci apar cele mai multe lucruri de „negociat”, anume aici este perioada in care cuplurile trebuie sa dea dovada de maturitate, de abilitati de cooperare si de respect unul fata de celalalt.
  • Partenerii care lucreaza asupra vietii de cuplu, isi imbunatatesc nu doar casnicia, ci si relatia cu copiii, in plus devin parinti mult mai eficienti si mai afectuosi.

S-ar putea sa-ti placa si: Oana Stoianovici, coach transformational: “Este firesc ca o femeie sa fie mai mult decat doar mama!”

13 lucruri pe care parintii puternici din punct de vedere mental nu le fac!

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here