Doi părinți români au fost arestați în Danemarca după ce bebelușul lor a ajuns la spital

Cei doi părinți români, arestați în Danemarca/ Sursa foto: Facebook

Doi părinți români au fost arestați în Danemarca după ce bebelușul lor de doar o lună a ajuns la spital. Medicii care au preluat cazul bebelușului au descoperit că micuțul avea hemoragie craniană și au alertat poliția daneză, supectând că bebelușul ar fi ajuns astfel din cauza unui abuz, și anume sindromul bebelușului scuturat. Părinții bebelușului se află în centre de detenție diferite și nu au dreptul să-și vadă copilul, care este acum în grija statului danez.

Copilul minor al celor doi soți a fost internat, la data de 29 ianuarie 2022, într-o unitate medicală, fără ca familiei să îi fie furnizate ulterior informații cu privire la starea de sănătate a acestuia. În acest context, reprezentanții Ambasadei României la Copenhaga au întreprins demersuri, în regim de urgență, pe lângă autoritățile daneze, în vederea obținerii unor informații oficiale cu privire la situația juridică a celor doi cetățeni români reținuți și starea de sănătate a minorului, precum și detalii suplimentare cu privire la acest caz” potrivit precizării aduse de MAE.

În presa daneză au apărut informații că nou-născutul, care are 5 săptămâni a ajuns la spital în stare gravă și ar fi internat la Spitalul Universitar din Odense. Tot presa daneză scrie că la o audiere, părinții bebelușului au negat că și-ar fi agresat în vreun fel copilul.

Dacă medicii stabilesc un diagnostic ca acesta – hemoragie craniană – pot deschide o anchetă şi să sesizeze Poliţia. Este o practică standard, sunt legile daneze care prevăd această lucruri” a explicat Mihai Alexandru Grădinar. Ambasadorul român la Copenhaga șa Digi24.

Fratele mamei copilului a făcut zilele trecute un apel pe Facebook: „Bună ziua. Vă scriu să vă semnalez situaţia surorii mele, Sorana Rotundu, care în acest moment este arestată împreună cu soţul ei, Ionuţ Rotundu în penitenciare diferite iar copilul în vârstă de aproape o lună a fost luat de către autoritatea Kommuner fără nicio explicaţie şi refuzând a oferi orice informaţie familiei despre starea de sănătate a copilului său locaţia acestuia.  Ei locuiau în oraşul danez Sander Omme, împreună cu Mathias, copilul lor nou-născut.  La câteva zile după naştere, bebeluşul a început să plângă mult şi nu se odihnea mai deloc. A fost solicitat sprijinul moaşei în mai multe rânduri de la care au primit răspunsul că poate fi de la colici sau că aşa mai plâng bebeluşii.  După apeluri repetate la ambulanţă, Mathias a ajuns la spital. Am înţeles că a fost diagnosticat cu hemoragie cerebrală dar nu ne-a fost adus la cunoştinţă nimic legat despre acest fapt nici de la medici şi nici documente care să ateste acest lucru. De atunci nu mai ştim nimic de Mathias.  Când spunem nimic ne referim la tot, cum ar fi: investigaţii medicale, RMN, declaraţii medici sau orice fel de probă în acest sens. Explicaţiile pe scurt şi răspunsul primit au fost că: “Sunt date confidenţiale!”. Noi reprezentăm familia unui copil nou născut şi nu concepem faptul să nu ştim absolut nimic despre el. Nici unde se află, nici care este starea lui de sănătate sau dacă a fost predat către o familie în plasament. Vă rugăm să ne susţineţi în rugăciune şi dacă aveţi vreo informaţie utilă care ne-ar fi de folos: un avocat danez specializat pe probleme de Protecţie a copilului său orice oficialitate de aici care s-ar putea implica să rezolvăm situaţia!”.

Potrivit MAE, Ambasada României la Copenhaga ține legătura cu autoritățile daneze, dar a și inițiat demersurile necesare pentru înscrierea certificatului de naștere danez în registrele de stare civilă române și eliberarea certificatului de naștere românesc pentru minor.

Conform codului penal părinții bebelușului riscă până la 6 ani de închisoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here