Fraze din educatia Montessori pe care le poti folosi si acasa

Montessori este un tip de educatie, o filosofie, un stil de viata chiar. Este un fel de a vedea lucrurile si lumea. Una dintre cele mai usoare modalitati de a intelege acest sistem de educatie este observand cum actioneaza, sau, mai ales, ce limbaj utilizeaza un profesor care aplica principiile educatiei de tip Montessori.

Citeste si: Tu stii cum iti poti ghida copilul…sa gandeasca?

Metoda Montessori este simpla, cu toate acestea, destul de complicat sa o explici. Iata care sunt probabil cele mai utilizate fraze din educatia Montessori, pe care le poti folosi si acasa:

“Am vazut ca ai lucrat din greu/mult”

Procesul este mai important decat produsul. Evitam sa-i spunem copilului “foarte bine”, “e un desen frumos”, in schimb ii spunem ca am observat cat de concentrat era asupra lucrarii sau ca a scris clar si ca oricine poate intelege ce a scris, scrie mother.ly.

Este mai important sa apreciem efortul/munca, mai mult decat rezultatul. Copilul va invata astfel ca este capabil, va fi increzator in fortele proprii, va sti ca poate reusi daca va depune un anumit efort.

“Care este parerea ta despre ce ai facut/lucrat acolo?”

In educatia Montessori profesorul sau adultul este mai mult un ghid, il indruma pe copil cum ar putea cauta astfel incat sa afle raspunsurile la toate intrebarile pe care le are. Copilul este propriul sau educator. El nu asteapta validare din partea adultului, ci isi dezvolta deprinderea de a se autoanaliza, de a invata sa-si descopere singur greselile sau de a-si aprecia reusitele.

Citeste si: Cum sa cresti un copil competent?

Unde ai putea gasi acel lucru?

Cultivarea independentei este unul dintre pilonii pe care se bazeaza sistemul Montessori. Copilul este incurajat sa gandeasca, sa se ajute pe sine, sa faca lucruri pentru sine si sa nu astepte ca ceilalti sa-i rezolve problema.

“Nu-ti gasesti ghetutele? Aminteste-ti unde te-ai descaltat ultima data?

“Cu ce ai dori sa te ajut?”

Uneori sarcina pe care o are de facut sau activitatea in care este implicat poate fi mai dificila pentru copil si reactia pe care o are adultul este sa-l “salveze”, sa faca acel lucru in locul acestuia, fara a sti insa ca astfel ii trimite mesajul ca este incapabil sa faca singur, ca nu stie sa se descurce sau sa gaseasca rezolvarea la o anumita problema. Educatia de tip Montessori il indeamna pe parinte sa se abtina atunci cand are acea pornire de a face sarcina in locul copilului, si sa-l intrebe pe acesta cu ce parte din activitate ar putea sa-l ajute.

Citeste si: Sfaturi despre cum sa cresti un copil independent

Evita sa-l intrerupi!

Abilitatea de a se concentra este un alt aspect important in ceea ce priveste sistemul Montessori. Atunci cand observi ca un copil este focusat pe construirea unui turn din cuburi, adultul ar trebui sa reziste tentatiei de a-i spune “cat de minunat este turnul pe care-l construiesti!”. Este foarte important sa nu-l intrerupi; in schimb, ii poti spune la final ca ai observat cat de concentrat era si ca ai vazut ca a muncit din greu.

Urmeaza-ti copilul!

Acesta este probabil cel mai important principiu pe care se bazeaza educatia Montessori. Fiecare copil este unic! Lasa-te ghidat de copil, de nevoile, pasiunile, interesele si abilitatile acestuia!

Citeste si: Nu-ti pedepsi copilul, arata-i consecintele actiunilor!

Dar si: Nu lovi! Nu tipa! Nu fi suparat! Uite cu ce ar fi bine sa inlocuim aceste expresii

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here