Sfaturi pentru cresterea imunitatii intregii familii in sezonul rece

Imagine de Susanne Jutzeler, suju-foto de la Pixabay
Dr. Laura Ion
Dr. Laura Ion

Odata cu racirea vremii, toate persoanele, atat copiii, cat si adultii, sunt predispuse la contactarea de virusuri si bacterii care pot sa produca imbolnaviri. Pentru a lupta cu toate aceste amenintari, fiecare dintre noi trebuie sa aiba un sistem imunitar viguros si puternic. Cateva sfaturi pentru cresterea imunitatii intregii familii in sezonul rece va ofera dr. Laura Ion, medic la Ponderas Academic Hospital.

Citeste si: Totul despre imunitatea mamei si a copilului

Exista mai multi factori care pot duce la scaderea imunitatii, pe langa trecerea de la un anotimp la altul, printre acestia numarandu-se contactul cu persoanele bolnave (cei mai predispusi fiind copii aflati  in colectivitate – cresa, gradinita, scoala), stresul,  orice schimbare a stilului de viata, precum si alimentatia, care are un rol hotarator pentru sanatatea noastra.

In vederea cresterii imunitatii, se pot lua mai multe masuri:

  1. Sporirea regulilor de igiena
  2. Adoptarea unei diete sanatoase
  3. Asigurarea de suplimente nutritive
  4. Promovarea activitatii fizice regulate
  5. Asigurarea unei perioade de somn de calitate
  6. Reducerea stresului
  7. Vaccinarea

Sporirea regulilor de igiena:

  • In primul rand, evitarea mediilor aglomerate.
  • Repaus la domiciliu in cazul in care persoana respectiv (copil sau adult) prezinta o maladie acuta
  • Acoperitea gurii si nasului in cazul tusei sau stranutului
  • Spalarea frecventa a mainilor

Adoptarea unei diete sanatoase, bogate in vitamine si minerale, bacterii “prietenoase”.

Astfel, vitaminele care sustin activitatea sistemului imunitar sunt:

  • Vitamina C: continuta in portocale, grapefruit, ardei rosu, patrunjel, kiwi, afine, coacaze, varza, broccoli, mere
  • Vitamina A: continuta in morcovi, ou, unt, peste, ficat

Mineralele de care are nevoie sistemul imunitar sunt:

  • Zinc: intalnit in seminte de dovleac, paine si cereale integrale, fructe de mare
  • Seleniu: intalnit in paine, peste, carne, oua, nuci

Bacteriile “prietenoase”: Probioticele sunt bacterii sanatoase, care apar in mod natura in intestin, contribuind la protejarea tractului digestiv, digerarea alimentelor, eliminarea toxinelor, stimularea imunitatii. Alimentele bogate in probiotice sunt iaurtul, chefirul, usturoiul, bananele, anghinarea, ceapa, ovazul, muraturile preparate traditional (cu sare).

Alte alimente foarte importante in sustinerea sistemului imunitar sunt:

  • Lactatele, care nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic, furnizand proteine de calitate superioara si fiind principala sursa alimentara de calciu
  • Pestele, care este o importanta sursa de protein si acizi grasi omega 3, care reduc nivelul colesterolului “rau”
  • Produsele apicole – mierea, propolisul si laptisorul de matca – sunt recunoscute pentru rolul important in inlaturarea radicalilor liberi si rol antioxidant crescut

Asigurarea de suplimente nutritive: printre cele mai eficiente, se numara suplimentele cu:

  • Echinacea – care se gasesc atat sub forma de sirop, picaturi, cat si sub forma de tablete si actioneaza ca imunostimulator, antiviral, bacteriostatic, antibiotic
  • Broncho-vaxom – care stimuleaza mecanismul de aparare al organismului, marind rezistenta organismului copiilor la infectiile respiratorii; este practice un vaccine care se administreaza pe cale orala.
  • Aloe vera – intaresc sistemul imunitar, dar nu sunt recomandate copiilor sub varsta de 2 ani

Promovarea activitatii fizice regulate: care, conform studiilor, ar incuraja buna functionare a celulor albe. De asemenea, exercitiul fizic duce la eliberarea de endorfine, care sunt hormoni naturali ce contribuie la diminuarea durerii, eliberarea de stress, imbunatatirea calitatii somnului si promoveaza un sentiment de relaxare.

Asigurarea unei perioade de somn de calitate – un copil are nevoie de mai multe ore de somn decat un adult, in medie 8-10 ore/zi, iar ora de culcare ar trebui sa fie 21.00.

Reducerea stresului:

Organismele copiilor, ca si cele ale adultilor, reactioneaza la stres. In zilele noastre, datorita ritmului rapid de viata, supraaglomerat, copiii sunt la fel de stresati ca si adultii.  Astfel, un nivel crescut al hormonilor de stres poate duce la scaderea imunitatii.

Vaccinarea: la inceputul sezonului rece este recomandata vaccinarea antigripala, aceasta fiind una dintre masurile cele mai bune de prevenire a instalarii gripei atat la copil, cat si la adult.

Autor: Dr. Laura Ion

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here