Nu-ti pedepsi copilul, arata-i consecintele actiunilor!

Uneori comportamentul copilului tau te poate nemultumi si incerci sa-l inveti de ce nu este bine sa actioneze intr-un fel sau altul. Care este cea mai buna solutie de a-l invata? Nu-ti pedepsi copilul, arata-i consecintele actiunilor!

Citeste si: Nu-ti pedepsi copilul! Mai bine ghideaza-l!

Atunci cand ai un pahar in mana si il scapi pe jos este firesc sa se sparga. Daca avea si apa, atunci este normal sa se verse. Sunt consecintele firesti ale unor actiuni. Cum procedam atunci? Invatam sa tinem paharul mai bine, sa avem mai multa grija atunci cand mergem cu el in mana, sa nu ne mai grabim atunci cand avem o cana plina cu apa etc, iar daca se sparge, sa ne oprim sa strangem cioburile dupa noi, sa stergem apa de pe jos.

Este doar un exemplu pe care un copil il poate invata despre cauza si consecinta, scrie mother.ly.

Dar stiai ca acest lucru il poti aplica si in alte situatii, atunci cand doresti sa-ti inveti copilul ce e bine si ce e rau, cum e frumos si corect sa te comporti cu ceilalti si cum nu este tocmai in regula?

Citeste si: 13 lucruri pe care parintii puternici din punct de vedere mental nu le fac!

Nu-ti pedepsi copilul!

Pentru ca pedeapsa chiar nu functioneaza atunci cand incerci sa-ti inveti copilul ce este bine sa faca si ce nu este. Il incurajeaza de fapt, sa minta, pentru a-si ascunde greseala, pentru a evita pedeapsa.

Cel mai grav insa este faptul ca pedeapsa va zdruncina serios relatia pe care o ai cu copilul. Cum ii poti spune copilului sa aiba incredere in tine, daca tu il pedepsesti, il faci sa-i fie rusine de sine, sa se simta neinteles? Cum ii poti spune copilului sa nu-ti ascunda adevarul, daca aflarea acestuia il face nefericit?

Citeste si: Parenting pozitiv: cum il inveti sa fie responsabil pentru propriile actiuni?

Cea mai buna solutie: arata-i consecintele propriilor actiuni!

  • Un copil care va intelege care sunt efectele sau consecintele firesti ale comportamentului va invata sa fie mai responsabil cu propriile alegeri si decizii.
  • Un copil care va intelege care sunt efectele sau consecintele firesti ale propriilor actiuni nu va incerca sa-ti faca pe plac doar pentru a evita sa fie pedepsit.
  • Un copil care va sti ca actiunile sale au anumite consecinte va continua sa faca alegeri potrivite chiar si atunci cand nu vei mai fi tu prezent.
  • Atunci cand va proceda gresit, va intelege ce impact au actiunile sale si va sti sa-si asume propriile greseli.

Citeste si: Nu lovi! Nu tipa! Nu fi suparat! Uite cu ce ar fi bine sa inlocuim aceste expresii

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here