Sfaturi despre cum sa cresti un copil independent

Iti doresti un copil sanatos, fericit, increzator in fortele proprii si care invata sa fie independent. Iata cateva sfaturi despre cum sa cresti un copil independent.

Citeste si: 15 sfaturi pentru a avea un copil responsabil

Pentru a creste un copil independent este nevoie sa tii cont de cateva aspecte:

  • O comunicare deschisa si onesta ar trebui sa fie acea baza solida pentru relatie frumoasa si apropiata dintre tine si copilul tau, conform healthychildren.org.
  • Rutina ii va aduce acea familiaritate de care are nevoie, il va ajuta sa se simta in siguranta.
  • Responsabilitatile il vor ajuta pe copil sa stie la ce sa se astepte: atunci cand o
    “regula” este incalcata sa stie ca urmeaza anumite consecinte.
  • Este minunat ca invata sa fie independent, dar in acelasi timp este important sa invete sa aiba grija si de propria siguranta.
  • Una dintre cele mai importante abilitati pe care trebuie sa le invete un copil este si despre cum sa-si faca prieteni, dar si cum sa mentina o relatie de prietenie.
  • Un copil va invata sa fie independent, daca este este lasat sa faca uneori si propriile alegeri, sa ia decizii in ceea ce-l priveste.

Principalele sfaturi despre cum sa cresti un copil independent:

Setarea limitelor

Atunci cand copilul actioneaza sau are un comportament care este impotriva “regulilor”, este important sa-i explici calm, in cateva cuvinte:

  • Ce anume a facut gresit
  • Care sunt consecintele: ce se va intampla daca va continua sa procedeze in acel fel. Nu uita, copilul are nevoie de explicatii logice si simple.

Devine din ce in ce mai importanta si setarea limitelor in ceea ce priveste timpului petrecut in fata televizorului, telefonului, tabletei etc.

Citeste si: Tu stii cum iti poti ghida copilul…sa gandeasca?

Rutina este importanta

Rutina de dimineata, rutina de seara, igiena personala etc – explica-i pas cu pas ce trebuie sa faca, pana in momentul in care actiunile vor deveni intelese si insusite pe deplin. Copilul chiar se simte mai confortabil atunci cand stie la ce sa se astepte, iar rutina chiar ii aduce aceasta siguranta.

Cateva exemple:

Dimineata: Sa se spele pe manute, pe fata, pe dinti, sa-si curete urechile, sa foloseasca toaleta, dupa toaleta sa-si spele manutele, sa ia micul dejun, sa se imbrace etc.

Seara: Sa faca baita, sa se imbrace in pijama, sa-si spele dintii etc

Pasi mici, dar siguri

Incurajeaza-l sa invete sa se imbrace si sa se dezbrace singur: sa-si puna ciorapii, maioul, pantalonii, sa-si scoata tricoul etc. Cu rabdare si suport din partea ta, arata-i ca poate folosi singur toaleta, ca isi poate spala manutele etc. Este important sa-i incurajezi micile reusite sau actiunile corecte.

Citeste si: Cum poti sa cresti un copil increzator in fortele proprii?

Timp petrecut cu copilul

Copilul se va simti iubit si important atunci cand adultul ii acorda timp sa-l asculte si sa discute cu el. Discutiile dese despre orice cu puiul tau ii vor creste stima de sine si il vor ajuta sa aiba mai multa incredere in fortele proprii. Vorbeste cu el despre lucrurile care il pasioneaza, despre prietenii sai, despre activitatile in care este implicat. Povesteste-i despre experientele tale cele mai frumoase, dar si despre cele mai putin reusite, dar din care ai avut de invatat multe – este esential sa inteleaga faptul ca este in regula sa avem si emotii negative si ca este ok sa vorbim despre ele.

Responsabilitati

Implica-l in sarcinile si treburile de prin casa – copilul va invata ca ajutorul oferit de el este important pentru voi, acest lucru il va invata ca are responsabilitati si ca poate contribui la binele tuturor.

Cateva exemple: sa-si stranga jucariile, sa-si aranjeze cartile pe raft sau in ladita, sa-si faca patul, sa-i dea mancare pisicii sau cainelui etc, sa puna hainele murdare in cosul de rufe, sa puna servetelele si tacamurile pe masa (daca este mai mare) etc.

S-ar putea sa-ti placa si: Cum sa cresti un copil competent?

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here