Despre scoala din Romania si diversele forme de bullying

Ce este bullying-ul? De ce apar tot mai des, in scolile din Romania, astfel de episoade? Bullying-ul este intalnit doar printre copii? Afla aici mai multe despre scoala din Romania si diversele forme de bullying.

Fenomenul de bullying il intalnim tot mai des in jurul nostru si acesta capata diverse forme, „fie ca este vorba despre seful, care isi intimideaza angajatii, de partenerul de acasa sau poate facem bullying asupra copilului. Ca si tara, provenim din tarile din blocul comunist, unde noi consideram ca abuzul nu este doar accetabil, dar l-am integrat, intr-o forma sau alta, sub forma de iubire. Ne simtim bine, atunci cand suntem tachinati de ceilalti. Asa intelegem noi ca este bine, ca suntem iubiti. Si in acest tablou ar fi bine sa promovam respectul, fata de celalalt, dar si fata de tine insuti”, spune Adriana Mitu, trainer in dezvoltarea inteligentei emotionale a copiilor.

Citeste si: Bullying-ul incepe acasa. Si continua la scoala!

Ce este bullying-ul?

Definitia bullying-ului, asa cum aparea in Legea educatiei nationale nr.1./2011: „este actiunea sau seria de actiuni fizice, verbale, relationale si/sau cibernetice, intr-un context social dificil de evitat, savarsite cu intentie, in mod constant si repetat, care implica un dezechilibru de putere, care au drept consecinta atingerea demnitatii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, indreptate impotriva unei persoane sau a unui grup de persoane si vizeaza aspect de discriminare si excludere sociala, care pot fi legate de apartenenta la o anumita rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie sociala sau categorie defavorizata ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuala, caracteristicile personale.”

Bullying-ul… dintre copii

Bullying-ul este o forma de agresiune indreptata de un copil sau un grup de copii impotriva unui alt copil sau grup de copii. Acest fenomen reprezinta o forma de abuz emotional si fizic si are trei caracteristici:

  • Este intentionat – agresorul are tendinta sa raneasca pe cineva
  • Se repeta – aceea persoana este ranita mereu
  • Prezinta un dezechilibru de forte –agresorul isi alege victima, care este perceputa ca fiind vulnerabila, slaba si nu se poate apara singura

Exista mai multe tipuri de bullying:

  • fizic (lovire, impingere, deposedarea de bunuri)
  • verbal (amenintare, poreclire, batjocora)
  • relational (umilire, izolare, excludere, discriminare, raspandirea de zvonuri)

Pe langa aceste tipuri de bullying exista si alte doua forme de „bullying”, care au un impact negativ asupra copiilor:”Bullying-ul pe care-l exercita sistemul asupra copilului, prin manuale neadecvate, programe incarcate si toate acestea il „sugruma” pe copil”. Si bullying-ul pe care-l exercita sistemul asupra cadrelor didactice. In loc sa te ocupi de copii, tu te ocupi sa completezi hartii pe care nu le citeste nimeni„, a atentionat Leon Magdan, Profesorul de joaca, autor de manuale si caiete scolare, in cadrul conferintei “Scoli fara bullying in Sectorul 3”.

Citeste si: Scoli fara bullying in Sectorul 3

De asemenea, cunoscutul cadru didactic a sesizat si “un anumit tip de bullying la oras si un alt tip de bullying la tara„, specificand ca in cazul scolilor la oras, in special in sistemul de invatamant privat, „copiii cu foarte multi bani tind sa fie cei care initiaza episoadele de bullying”, in timp ce in scolile de la tara, inca functioneaza principiul „Dai!” (n.a: instigare la violenta fizica).

Dar fenomenul de bullying nu se intalneste doar intre copii.

„Atunci cand esti la catedra si pui etichete copilului, si atunci cand il umilesti si il critici in public. Tot bullying se numeste„, spune Mirela Horumba, Psihologul parintilor.

Autor: Inga Stoian

Urmareste si: Bullying – Agresivitatea copiilor in scoala

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here