Populatia de 0-4 ani s-a redus aproape la jumatate. Viitor sumbru pentru Romania

Tara in care populatia de 0-4 ani s-a redus aproape la jumatate intr-un sfert de secol are un viitor sumbru referitor la existenta si pastrarea identitatii nationale, arata un raport al Curtii de Conturi a Romaniei, cu privire la Auditul performantei privind finantarea invatamantului preuniversitar. Scaderea numarului de copii cu varste intre de 0-4 ani este alarmanta, de aproape 50%, indicand un regres ce nu poate fi oprit fara solutii globale, ale intregii societati.

Vezi si Romania, primul loc in Europa ca tara exportatoare de populatie scolara

Fundamentul oricarei constructii demografice a unei tari il constituie populatia cu varsta cuprinsa in intervalul 0-4 ani. In Romania aceasta categorie de varsta a avut cea mai drastica scadere incepand din 1990, potrivit raportului publicat in noiembrie 2018 de Curtea de Conturi a Romaniei, cu privire la Auditul performantei privind finantarea invatamantului preuniversitar.

,,Acest raport indica precis amploarea fenomenului de regres demografic pe care l-a inregistrat Romania”, considera deputatul liberal Marilen Pirtea, vicepresedinte al Camerei Deputatilor, rectorul Universitatii de Vest din Timisoara.

Populatia cu varste cuprinse intre 0-4 ani a scazut de la 1.811,4 mii, in 1990, la 952 mii in anul 2016, ceea ce reprezinta o scadere cu peste 47%, un regres abrupt, care va impacta toate segmentele de varste. Efectele acestei scaderi dramatice se vor propaga esalonat in toate grupele de varsta ce urmeaza dupa prima grupa de copii, reducandu-se treptat efectivele de elevi din gradinite si scoli, dar si numarul gradinitelor si al scolilor, ca atare.

,,Raportul Curtii de Conturi mentioneaza ca, in paralel cu scaderea numarului copiilor din gradinite, s-a redus si numarul gradinitelor, de la 1697 (in anul scolar 2009/2010) la 1205 gradinite (in anul scolar 2014/2015).  La fel si in cazul numarului scolilor primare si gimnaziale, diminuarea este semnificativa, de la 4623 unitati in anul scolar 2009/2010, la 4050 unitati in anul scolar 2014/2015, o evolutie negativa indicativa pentru regresul accentuat in sistemul nostru de de invatamant. O reactie proportionala la acest regres demografic, reflectat si in sistemul de invatamant, nu poate sa fie decat globala, a intregii societati. Ca sa aplicam solutii realiste de diminuare a acestui fenomen, devine mai mult decat necesara implicarea mai multor actori institutionali publici, dar si privati, ai responsabililor din administratia publica centrala, dar si ai liderilor reprezentativi din comunitatea locala”, arata Marilen Pirtea, vicepresedintele Camerei Deputatilor.

Companiile romanesti pot ,,adopta” scoli

Un exemplu tipic de interventie practica, pornita prin initiativa unui reprezentant al mediului economic privat, este cel dat prin proiectul prin care companiilor romanesti de succes li se propune sa “adopte” scoli, dezvoltand o relatie parteneriala directa intre mediul de afaceri si institutiile de invatamant. Aceasta initiativa, propusa de doamna Mariuca Talpes, cofondatoarea Bitdefender, isi propune sa contribuie la evolutia pozitiva a invatamantului din Romania, astfel incat acesta sa se repozitioneze in Top 10 european pana in 2035. Proiectul este un exemplu concret de implicare publica a liderilor economici din Romania pentru a concepe solutii globale in sprijinul retelei publice de invatamant. Proiectul propus de cofondatoarea Bitdefender, companie aflata intre cele mai importante afaceri romanesti care a cunoscut succesul international, are in vedere un mecanism de sustinere a scolilor si programelor derulate de acestea, dupa cele mai actuale standarde, cu obiective bine definite in termeni de indicatori Pisa, masurabili si comparabili, pentru evaluarea obiectiva a progresului.

Vezi si Romania, cea mai mare problema demografica de pana acum

„Lasand totul pe mana Ministerului Educatiei, considerand ca acesta este singur responsabil pentru evolutia sistemului de invatamant, nu vom contribui prea mult la incetinirea declinului populatiei scolare si a standardelor si rezultatelor din educatie. In schimb, daca vom intelege ca progresul poate fi generat printr-o relatie parteneriala devenita permanenta intre sistemul public de invatamant si liderii economiei reale, alaturi de cei din administratie, atunci cu siguranta vom gasi solutii globale si eficiente pentru reducerea vulnerabilitatii scolare, devenite azi critice pentru noi ca tara”, completeaza liberalul Marilen Pirtea.

Dezastrul depopularii Romaniei

Despre tragedia demografica a tarii noastre se vorbeste foarte putin sau deloc, dar efectele pe termen lung ne vor condamna la un esec al statului roman in lipsa unor masuri eficiente care sa fie implementate cat mai urgent. Dincolo de datele demografice, scoala romaneasca se confrunta si ea cu o problema uriasa: are tot mai mari dificultati in a-i tine pe elevi la scoala. In 2016, arata acelasi raport, peste 260.000 de copii intre 3 si 18 ani nu erau cuprinsi in nicio structura de scolarizare.

,,Privind cifrele, putem constata ca asistam la un dezastru anuntat si, avand in vedere prioritatile actualilor guvernanti, premeditat. La Ministerul Educatiei avem un ministru aflat la al n-lea mandat, care a dovedit pana acum doar capacitatea de a rascoli inutil sistemul si a implementa reforme care sunt uitate de a doua zi dupa ce mai pleaca o data din functie. Sub privirile noastre, Romania se muta in afara granitelor, iar cetatenii aleg sa faca si sa isi creasca copiii in Occident. In tara, saracia lucie din prea multe zone rurale si periurbane, combinata cu un sistem prea restrans de gradinite, scoli si licee in mediul rural si cu subfinantarea cronica a educatiei, genereaza o alta tragedie: copiii abandoneaza scoala sau ingroasa randurile noii maladii contemporane, analfabetismul functional”, a declarat prof. univ. dr. Dumitru Oprea, deputat PNL de Iasi.

Potrivit acestuia, criza fortei de munca, educatia precara care condamna intotdeauna doar la saracie, lipsa de resurse alocate pentru viitorul unei natiuni conduc impreuna la imaginea unui dezastru national.

Vezi si #roMania Efectele exodului: In curtea scolilor sunt cu jumatate de milion de copii mai putin decat in 2010

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here