Romania, primul loc in Europa ca tara exportatoare de populatie scolara

Romania este pe primul loc in Europa ca tara exportatoare de forta de munca activa si de populatie scolara. Migratia ridicata in randul populatiei scolare si a celor activi pe piata fortei de munca va influenta semnificativ piata interna a fortei de munca si sistemul de pensii in urmatorii ani. Numai grupa de varsta 0-19 ani cuprinde aproape 500.000 de emigranti.

Vezi si Generatia care nu mai stie romaneste

Statisticile care precizeaza numeric amploarea fenomenului de migratie temporara sau definitiva din ultimii ani, mai ales in cazul tinerilor, indica, fara niciun dubiu, o perceptie generala negativa fata de directia si perspectivele pe care le ofera societatea romaneasca azi. Lucrarea Analiza statistica a migratiei externe dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana arata ca oamenii reactioneaza dinamic si evalueaza permanent capacitatea guvernului de a produce bunastare si ajung la decizia de a migra in tari mult mai dezvoltate economic, care ofera satisfactii financiare si profesionale mai mari decat in tara de origine,

„Cei peste 500.000 de tineri care au plecat din tara in ultimii zece ani, alaturi de cei peste doua milioane de adulti, aproape toti apartinand grupelor de varste cu persoane active in munca, formeaza o patura sociala extrasa din toate zonele tarii, ale caror aspiratii de viata nu mai pot fi implinite aici, in primul rand din cauza decalajelor inca foarte mari dintre asteptarile cetatenilor si slaba calitate a vietii, rezultate din politici publice fara consistenta ale guvernarilor succesive, care nu au reusit sa indrepte Romania in directia bunei guvernari”, a declarat Marilen Pirtea, vicepresedintele Camerei Deputatilor, rectorul Universitatii de Vest din Timisoara.

Potrivit deputatei, emigratia dinspre Romania spre alte tari UE este un fenomen de ansamblu care impinge tinerii activi sa caute in strainatate locuri de munca si conditii de viata mai primitoare decat cele disponibile acasa.

E timpul sa nu le mai permitem guvernantilor sa treaca cu vederea aceste realitati care definesc pozitia de azi a Romaniei, care ocupa primul loc in Europa ca tara exportatoare de forta de munca activa si de populatie scolara. Grupa 0-19 ani cuprinde peste 484 de mii de emigranti, potrivit datelor actuale. Cel mai important segment din totalul emigrantilor romani, plecati din Romania dupa 2007, este reprezentat de persoanele din grupa de varsta 20-29 ani si din grupa 30-39 ani. Migratia ridicata in randul populatiei scolare si a celor activi pe piata fortei de munca va influenta semnificativ piata interna a fortei de munca si sistemul de pensii in urmatorii ani, cu efecte negative multiple si cu agravarea fenomenului imbatranirii demografice. Probabil ca acum, dupa ce am ajuns in topul european al emigratiei functionale, vom fi mai constienti si vom fixa ca indicator semnificativ al calitatii guvernarii chiar rata migratiei externe din Romania, calificativ obligatoriu pentru orice guvern care isi propune buna guvernare”, a precizat Marilen Pirtea.

Citeste si Indexarea alocatiilor platite de statul austriac copiilor romani, contestata

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here