Independenta copilului este dovada unei relatii bune cu parintele

Foto: www.familytoday.com

Un atasament parental sanatos inseamna rodul unei relatii profunde, securizante si hranitoare dintre parinte si copil, inseamna oferirea tuturor acelor instrumente de care are nevoie un copil pentru a-si desface aripile si a zbura. Pana la urma, care este rolul parintelui? Sa-l ajute pe copil sa creasca, sa se dezvolte si sa se poate descurca in viata de sine statator. Iata de ce independenta copilului este dovada unei relatii bune cu parintele.

Citeste si: Cum influenteaza atasamentul parental dezvoltarea bebelusului?

“Vleau sa fac eu”, “Eu pot sa fac”, “Stiu sa fac, lasa-ma pe mine!”, acestea sunt expresiile pe care le-am auzit inca de cand avea doi ani si jumatate. Bineinteles ca, fiecare sarcina pe care dorea si insista sa o faca el, insemna minute in plus de asteptat pentru mine.

Dar am incercat sa vad partea plina a paharului: eu imi exersam rabdarea, in timp ce ma bucuram in gand pentru dorinta copilului de a face lucrurile singur, de a-si castiga independenta si de a-si creste increderea in fortele proprii.

Citeste si: Cum sa construiesti o relatie excelenta cu copilul tau?

Specialistii sustin ca atunci cand parintele vine in intampinarea nevoilor emotionale ale copilului, atunci cand este construita o relatie sanatoasa intre parinte si copil, cand exista un atasament parental securizant, anume atunci copilul curios isi poate indrepta energia spre interesele sale, poate sa exploreze, sa descopere lumea din jurul lui, poate pasi cu incredere pe ,,taramuri” noi, pentru ca stie ca se poate intoarce oricand catre adultii care au grija de el, care il ghideaza si-l incurajeaza, scrie mother.ly.

Si uite astfel copilul creste si se dezvolta frumos!

Un atasament parental securizant ii va oferi copilului posibilitatea de a-si descoperi limitele, pasiunile, abilitatile, de a fi ceea ce si cine isi doreste sa fie.

De aceea, in momentul in care copilul iti spune ca doreste sa faca el singur o anumita sarcina sau o actiune, n-ar trebui sa te simti nici revoltat si nici ofensat, ba chiar sa fii fericit, pentru ca dorinta de independenta la copil inseamna ca esti pe calea cea buna, drag parinte, cea de a-l invata sa-si desfaca aripile si sa se descurce singur.

Independenta copilului tau este dovada unei relatii bune cu tine.

Citeste si: Atasamentul parental – cheia succesului unei relatii frumoase dintre mama si copil 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here