Cum influenteaza atasamentul parental dezvoltarea bebelusului?

Imagine de yalehealth de la Pixabay

Legatura dintre parinte si copil este importanta. Aceasta relatie trebuie construita inca din primele secunde de viata, sustin specialistii.  Afla cum influenteaza atasamentul parental dezvoltarea bebelusului.

Citeste si: Studiu: iata de ce este bine sa-ti tii bebelusul in brate cat mai mult!

Ce inseamna atasament parental? Este acea afectiune, mai mult decat dorinta de a-ti “scalda” bebelusul in iubire, grija de a-l proteja pe micut de orice ar avea vreun potential, oricat de mic, de a-i dauna in vreun fel sau altul.

Anume aceasta legatura, aparent inexplicabila, il face pe parinte sa se ridice in mijlocul noptii pentru a-si hrani bebelusul, atunci cand ii este foame si il face sa raspunda repede la orice nevoie ar avea micutul.

Cercetatorii continua sa studieze acest fenomen, aceasta relatie speciala dintre copil si parinte. Si se minuneaza de fiecare data.

Si mereu ajung la o concluzie mult mai bine studiata si mai solida ca, atasamentul securizant este extrem de important, atat pentru parinte, cat mai ales pentru bebelus.

Parintii sunt cei de la care copilul invata ce inseamna o relatie, este, de fapt, primul model de relatie pe care il vede, iar aceasta poate avea un impact pozitiv asupra sanatatii, sigurantei si respectului de sine, scrie kidshealth.org.

Citeste si: Nou nascutul si simturile: el vede, aude, miroase, simte gustul si adora atingerile!

Bebelusii sunt pregatiti imediat de la nastere pentru aceasta legatura, sustin cercetatorii. Parintii sunt, de fapt, cei care ar putea sa se confrunte cu un mix de emotii la inceput. Unii simt imediat acea legatura cu bebelusul, in timp ce alti parinti au nevoie de ceva mai mult timp pentru a construi o relatie cu bebelusul.

Atunci cand vorbim despre atasament securizant, de fapt, ne referim la mai mult decat la o legatura, ci mai mult la un intreg proces care apare in urma ingrijirii de zi dupa zi a bebelusului.

S-ar putea nici sa nu-ti dai seama ca ti se intampla, pana nu observi primul zambet al micutului si brusc iti dai seama ca esti cuprins de o dragoste fara margini, iar inima ti-e atat de plina de bucurie, incat nu mai ai cuvinte.

La capitolul metode care te-ar putea ajuta sa contruiesti acel atasament parental la care visezi intra foarte multe „activitati” frumoase, de la tinutul bebelusului in brate, leganatul acestuia, fredonatul cantecelelor de leagan, atingerea manutelor, mangaiatul pe capsor, masajele, contactul piele-pe-piele (atunci cand asezi bebelusul pe pielea ta) si petreceti asa mai mult timp impreuna, soptindu-i, vorbindu-i, povestindu-i orice, pana la alaptarea bebelusului si faptul ca parintele ii raspunde mereu la toate nevoile micutului.

Bebelusul invata astfel ca va fi auzit, inteles, ingrijit, stie ca este iubit si in siguranta. Uite asta inseamna atasament parental securizant.

Autor: Inga Stoian

Citeste si: Cum il poti ajuta pe nou nascut sa descopere lumea inconjuratoare?

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here