Studiu: iata de ce este bine sa-ti tii bebelusul in brate cat mai mult!

Sa nu tii bebelusul in brate pentru ca va fi rasfatat? Sa nu-i raspunzi si sa nu-l iei din patut ori de cate ori plange sau te cheama la el? Nimic mai gresit! Tine-ti bebelusul in brate cat mai mult! Bucura-te de el! Iata ce spune un studiu.

Citeste si: Bebelusul intelege ca-l iubesti, atunci cand il lipesti de pielea ta!

Tot mai multi oameni care ajung la maternitati sau in acele locuri unde se intampla, as spune, acea „magie” frumoasa, au auzit sau inteleg care sunt beneficiile ingrijirii in stil “kangaroo”, dar si despre importanta acelei ore de aur de la nasterea bebelusului, cat si despre contactul piele pe piele.

Aceste lucruri sunt reconformate de tot mai multe cercetari. Cum este si cazul unui studiu facut la un spital pediatric din Ohio, unde au fost examinati 125 de bebelusi, atat prematuri, cat si nascuti la termen.

Rezultatul cercetarii a fost urmatorul: atingerea bebelusului in primele ore si zile din viata lui este esentiala. Bebelusii prematuri au fost mai putin receptivi la atingerile usoare primite, spre deosebire de cei nascuti la termen. Mai afectati erau bebelusii prematuri care fusesera supusi si unor interventii medicale dureroase.

Citeste si: Nou nascutul si simturile: el vede, aude, miroase, simte gustul si adora atingerile!

Solutia oferita de cercetatori? Tinutul tuturor nou nascutilor in brate, contactul piele pe piele, cat mai mult si cat mai des (in cazul prematurilor s-a descoperit ca micutii vor trece astfel mai usor peste traumele suferite la nastere!).

Conform Dr. Nathalie Maitre, care e unul dintre coordonatorii studiului, “contactul piele pe piele este, pur si simplu, vital in cazul bebelusilor”, in special in primele zile de viata.

Citeste si: Bine ati venit in lumea parintilor!

Beneficiile tinutului in brate a bebelusului:

  • Reglarea temperaturii corpului
  • Reglarea batailor inimii
  • Imbunatatirea comportamentului neurologic
  • Dezvoltarea creierului
  • Ajuta la construirea relatiei de atasament dintre mama si bebelus
  • Regleaza respiratia
  • Ii ajuta pe parinti sa aiba o mai mare incredere in abilitatile lor de ingrijire
  • Imbunatateste lactatia
  • Reduce mortalitatea infantila

Ce se intampla cu un bebelus care nu este tinut in brate sau carui ii lipseste afectiunea din partea adultilor in primele luni din viata (efecte pe termen scurt si pe termen lung):

  • Stagneaza dezvoltarea fizica (inaltime mai mica, oxigenare scazuta a creierului, greutate mai mica etc)
  • Stagneaza dezvoltarea psihica (un IQ mai mic spre deosebire de copiii care au fost tinuti des in brate atunci cand erau bebelusi sau nu au fost lasati sa planga pentru perioade lungi de timp, in special in primele luni de viata. De asemenea, este mai anxios, introvertit, neincrezator in fortele proprii, are rezultate academice mai slabe etc)

Citeste si: Cum arata un nou nascut?

S-ar putea sa te ajute si: Primele zile acasa cu bebelusul tau

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here