Cum arata un nou-nascut?

Ai vazut atatea poze cu bebelusi mici, dulci, frumosi, zambitori, incat aproape ca ti-ai creat in minte o imagine cu puiul tau luminos pe care abia astepti sa-l tii in brate. Adevarul insa este un pic altul. La marea voastra intalnire, proaspatul tau bebelus nu cred ca va fi pregatit pentru o sedinta foto pentru reviste. Citeste aici cum arata un nou-nascut.

Citeste si: Bine ati venit in lumea parintilor!

Cele mai multe mamici au spus ca la nastere bebelusii aratau altfel decat acea imagine idilica pe care o aveau inainte in minte. Bineinteles ca s-au simtit cele mai fericite atunci cand si-au vazut copilasii, doar ca in primele zile proaspetii puisori aratau mai ciudati, mai haiosi.

Cum arata un nou nascut?

Forma capului s-ar putea sa fie la inceput altfel decat te astepti. Daca este vorba despre nastere naturala, atunci bebelusul s-ar putea sa aiba capul mai alungit sau forma fetei mai turtita (cu cearcane sau pungi sub ochi), fiindca a depus un efort usiras atunci cand a trecut prin canalul de nastere. In unele cazuri poti avea impresia ca nou nascutul tau nu are gat, in schimb, un cap destul de mare.

Si pielea nou nascutului arata altfel. Daca este vorba despre un bebelus prematur, atunci pielea acestuia o sa ti se para aproape transparenta, cu venele mult prea vizibile si cu mai mult vernix (o substanta alba, consistenta, lipicioasa, care il protejeaza de lichidul amniotic din plancenta). Cei nascuti la termen sau care au depasit acel DPN (data probabila a nasterii) s-ar putea sa aiba la nastere mai putin vernix (sau chiar deloc).

Nou nascut, acoperit de vernix

Citeste si: Primele zile acasa cu bebelusul tau

Parul puiului s-ar putea sa te lase cu o spranceana ridicata. Unii bebelusi se nasc fara par pe cap, in timp ce altii au par din plin. Specialistii spun ca in multe cazuri culoarea parului se schimba.

S-ar putea sa observi ca nou nascutul tau are un strat de par (mai mult ca un “puf”  pe piele, care-i acopera aproape intregul corp. Nu te alarma, acesta se numeste “lanugo”, este observat in special in cazul celor nascuti inainte de termen si va disparea de la sine in cateva saptamani.

Stiai ca aproape toti bebelusii se nasc cu ochi albastri? Fascinant! Culoarea ochilor insa se va schimba inca din primele zile, odata cu expunerea la lumina, spun specialistii. Despre culoarea ochilor bebelusului poti gasit informatii pe larg aici.

Citeste si: Ce trebuie sa stii despre cordonul ombilical

La nastere cordonul ombilical este prins cu o clema, cat mai aproape de abdomenul bebelusului si apoi taiat. Bineinteles ca, acel bont ombilical nu va fi cea mai placuta imagine, dar va trebui ingrijit cu atentie timp de 7-10 zile pana cand acesta va pica de la sine.

Destul de multi bebelusi se nasc si cu semne din nastere (pete rozalii, rosietice), numite “muscaturile berzei”, edeme si vanatai (mai ales daca s-a folosit forcepsul sau vacuumul) in timpul nasterii naturale.

S-ar putea sa gasesti multe informatii utile in: Prima luna cu bebelusul

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here