Romania, cea mai mare problema demografica de pana acum

La 100 de ani de existenta, tara se confrunta cu cea mai mare problema demografica de pana acum. Specialistii cred ca, daca vom continua in acest ritm, in 20 de ani nu vom mai avea muncitori, iar populatia va fi mult imbatranita, arata un material in cadrul campaniei #roMania, a cotidianului Gandul.

Vezi si Primul studiu despre infertilitate din Romania: un cuplu din cinci are probleme

Cinci romani mai putin pe ora

Rata totala de fertilitate in Romania a scazut sub pragul critic de 2,1 (sub care are loc scaderea populatiei) ajungand la un minim istoric de 1,428, la care vorbim de un declin demografic, in care populatia se reduce cu cinci romani in fiecare ora. Datele apar intr-un proiect depus la Parlament, prin care se incurajeaza nasterile noi, iar mamele sa poata iesi la pensie mai devreme.

Asadar, un document oficial care arata un viitor sumbru. „Daca se mentine acelasi ritm, in 15-20 de ani va fi pusa in dificultate atat piata muncii, care va ramane fara salariati, cat si bugetele de sanatate si de pensii, care vor avea nevoie de sprijin tot mai mare de la bugetul de stat”, se mentioneaza in proiectul depus la Senat si semnat de zeci de parlamentari.

Vezi si Mamele din Romania vor beneficia de scaderea varstei de pensionare in functie de numarul de copii

Un studiu facut public de Institutul National de Statistica indica faptul ca, in cel mai pesimist scenariu, in anul 2060, populatia Romaniei va fi de 12,5 milioane locuitori, iar varianta medie – in tara ar urma sa traiasca 13,8 milioane locuitori.

Aici intervine si exodul populatiei. In timp ce nasterile sunt de sub 200.000 pe an, Romania este fruntasa la migratie.

Aproape o treime dintre imigrantii din intreaga lume se afla in Europa, iar Romania avea in 2016, cel mai mare numar de cetateni stabiliti in alte state membre ale Uniunii Europene, arata datele Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM).

Romanii au plecat, in ultimii zece ani, ca si cum ar fi vrut sa rupa granitele. Acasa, semnele negative au aparut deja.

#roMania, campania Gandul, va prezenta efectele migratiei. De la satele ramase goale, dar cu vile ridicate din banii trimisi acasa, pana la dramele unor copii crescuti departe de parinti si a bunicilor care nu si-au cunoscut nepotii.

”Cu sotia avem grija de casa, ne ocupam cu curatenie… ce mai facem noi pe aici. Copiii vin rar, la un an de zile,” povesteste un roman, care si-a vazut copiii plecand. ”Am ramas singuri. Singuratatea, un pic ne-a… Vara este mai bine, cand vin ei in august, copiii, nepotii… e alta veselie, alta placere. Au venit si si-au facut case mari, frumoase aici, dar stau goale. Ii asteptam acasa, dar nici nu au ce face, nu sunt locuri de munca.”

Campania va prezenta si situatia generatiei nascute peste hotare, copii care nu au mai invatat limba materna, parintii incercand disperati sa ii integreze cat mai rapid, pentru a nu repeta drama pe care chiar ei au trait-o, plecand intr-un loc strain.

Si mai este o problema, deloc de neglijat. Efectele negative pe care le are exodul intr-o familie. Migratia a dus la nasterea „sindromului Italia”. Sute de oameni se trateaza anual de depresie, simtindu-se captivi printre strain.

„Schimbarea mediului de viata are un impact negativ asupra persoanelor fragile emotional. Dialogul intr-o alta limba, cultura diferita, persoanele necunoscute, toate acestea potenteaza declinul psihic al persoanei expuse. In plus, lipsa unui contract de munca, culminata cu lipsa asigurarii medicale si a unui medic de familie, produce adesea o neincredere cu urmari nefaste,“ apreciaza dr. Cozmin Mihai, medic specialist psihiatru in cadrul Institutului de Psihiatrie ”Socola” Iasi.

Vezi si In februarie 2018, in Romania sporul natural a fost negativ

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here