#roMania Efectele exodului: In curtea scolilor sunt cu jumatate de milion de copii mai putin decat in 2010

Efectele exodului se vad in toate domeniile de activitate. Le constatam si cand privim spre generatia care vine din urma.De exemplu, in curtea scolilor sunt cu jumatate de milion de copii mai putin decat in 2010, arata un material din campania #roMania a cotidianului Gandul.

Abandonul ramane la 2%, dar – spun specialistii – suntem campioni in statisticile negre privind plecarea din tara si reducerea nasterilor.

Vezi si Cauzele, efectele şi dimensiunea abandonului şcolar în România

Potrivit Ministerului Educatiei, numarul elevilor inscrisi in sistemul de invatamant in anul scolar 2017-2018 era cu aproape 500.000 mai mic decat in anul de invatamant 2009-2010.

“Conform Institutului National de Statistica, ale carui date stau la baza rapoartelor elaborate de Ministerul Educatiei Nationale, avem urmatoarea situatie pe ani scolari: 2009/2010 – 3.399.112 de elevi; 2010/2011 – 3.353.907; 2017/2018 – 2.908.872. (…) Ministerul Educatiei Nationale estimeaza ca numarul elevilor inscrisi in anul scolar 2018/2019 va fi de aproximativ 2.900.000”, a declarat Biroul de presa al Ministerul Educatiei.

Potrivit ultimelor date publicate de Institutului National de Statistica, rata abandonului scolar in Romania s-a mentinut si nu e de vina pentru scaderea numarului de elevi. “Potrivit datelor primite INS, rata abandonului scolar in invatamantul primar si gimnazial, in anul scolar 2010-2011, a fost de 1,8%. Ultimele date publicate de INS se refera la anul scolar 2015-2016, cand a fost raportata tot o rata a abandonului scolar de 1,8%.”

Deci nu abandonul este marea problema, ci demografia. Milioanele de romani – cei mai multi, oameni tineri cu copii mici – care au ales strainatatea si au lasat curtile scolilor goale.

“Trebuie sa ne uitam la demografie. Rata de fertilitate in Romania este 1,3, media europeana fiind de 1,5. Avem cea mai mica rata de fertilitate din Europa. A doua explicatie este migratia. Romania este tara din lume care dupa Siria a pierdut cea mai multa populatie, iar noi am pierdut-o in vreme de pace. Trebuie sa ne gandim la profilul acestor tineri. Au plecat tineri care poate nu au fost cei mai educati, ca au plecat din mediul rural, dar si din cauza saraciei, insa au plecat la o varsta la care doreau sa munceasca si sa-si intemeieze familii”, atrage atentia presedintele Coalitiei pentru Educatie, Daniela Visoianu.

Citeste si Romania, cea mai mare problema demografica de pana acum

In aceste conditii, efectele sunt devastatoare. Avem o generatie pe hartie, dar nu si intre granitele tarii.

“O parte din copii Romaniei sunt crescuti si merg la scoala in alte tari.(…) Putem sa-i avem inregistrati ca cetateni romani, dar nu-i vom avea niciodata in scoli”, afirma Daniela Visoianu.

Pe de alta parte, expertul sustine ca abandonul scolar reprezinta si un efect al lacunelor din sistemului educational.

“Un copil nu abandoneaza scoala, ci treptat, SCOALA il abandoneaza pe el, neoferindu-i oportunitati, fara dascali in care sa aiba incredere.(…) Invatamantul ne arata ca nu ne pasa de aceasta generatie. Este cea mai pretioasa generatie, pentru ca sunt putini si sunt doriti.(…) Acesti copii doriti sunt putini, iar parintii vor sa aiba parte de educatie buna. Daca noi, ca stat, alegem sa ne batem joc de copii, sigur ca apare abandonul scolar. In loc ca fiecare copil sa fie pretios si sa nu stim ce sa mai facem ca sa aiba acces la un serviciul bun si de calitate, noi continuam sa lasam lucrurile in virtutea inertiei, risipim resursele parintilor bogati, care aleg solutii private de educatie”, a mai adaugat Daniela Visoianu.

“Cauzele abandonului incep de la saracie pana la incapacitatea sistemului de a reactiona. Avem profesori foarte slabi pregatiti, iar infrastructura nu permite accesul copilului din zonele defavoritate la educatie de calitate. Cauzele sunt multiple si nu le putem reduce doar la sociale sau la sistemul educational”, este de parere sociologul Gelu Duminica.

Sistemul trebuie schimbat de la baza

“In momentul in care ai parte de educatie de calitate si nu vii la scoala doar ca sa iesi analfabet cu diploma, logic ca dorinta de a abandona este din ce in ce mai mica, dintr-un simplu motiv: intelegi utilitatea scolii, ca scoala te pregateste pentru a deveni adult activ si independent. Avem circa 40% din tineri care sunt analfabeti functionali, adica au terminat clasa a VIII-a, stiu sa citeasca, dar nu stiu ce citesc. Cu astfel de capacitati, sigur ca respectivele persoane nu sunt pregatite pentru piata muncii, vor deveni saraci cu diploma, ceea ce este in contradictie cu misiunea educatiei”, atrage atentia sociologul.

Pe de alta parte, Ministerul Educatiei Nationale sustine ca au fost implementate mai multe reforme pentru reducere a abandonului scolar.

“Pentru incurajarea participarii scolare si a reducerii abandonului scolar, Ministerul Educatiei Nationale, pe langa cadrul legislativ care garanteaza dreptul la educatie, a dezvoltat un sistem de reglementari centrate pe aspecte specifice, a elaborat planuri nationale si strategii de incluziune sociala si a pus in aplicare programe de interventie destinate diferitelor grupuri tinta, pornind de la analiza cauzelor neparticiparii scolare.(…) Legea Educatiei Nationale permite organizarea invatamantului la domiciliu/in spital pentru copiii/elevii nedeplasabili, cu boli cronice sau cu boli care necesita perioade mari de spitalizare; in acest sens a fost aprobata Metodologia-cadru privind scolarizarea la domiciliu, respectiv infiintarea de grupe/clase in spitale”, se mai arata in comunicatul trimis de Ministerul Educatiei.

Afla detalii despre seminarul “Povestea nasterii naturale”, organizat de www.superbebe.ro si Baby Expo, in cadrul Salii Polivalente. 

Rata totala de fertilitate in Romania a scazut sub pragul critic de 2,1 (sub care are loc scaderea populatiei) ajungand la un minim istoric de 1,428, la care vorbim de un declin demografic, in care populatia se reduce cu cinci romani in fiecare ora. Datele apar intr-un proiect depus la Parlament, prin care se incurajeaza nasterile noi, iar mamele sa poata iesi la pensie mai devreme.

Asadar, un document oficial care arata un viitor sumbru. „Daca se mentine acelasi ritm, in 15-20 de ani va fi pusa in dificultate atat piata muncii, care va ramane fara salariati, cat si bugetele de sanatate si de pensii, care vor avea nevoie de sprijn tot mai mare de la bugetul de stat”, se mentioneaza in proiectul depus la Senat si semnat de zeci de parlamentari.

Nimeni nu stie exact cati romani sunt peste hotare.

Oficial se vorbeste de 3,5-4 milioane de oameni. Neoficial, numarul este dublu.

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here