Igiena gravidei

La modul general, igiena nu este un subiect care sa fie dezbatut sau negociat din simplul motiv ca este un lucru binestiut si insusit de la cele mai fragede varste. Si totusi, exista situatii speciale – cum este sarcina – in care schimbarile ce se produc in organism necesita unele precizari pe acest subiect. Precizari legate de igiena gravidei le face dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate la Clinica Genesis Athens.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic obstretrica ginecologie la Clinica Genesis Athens

Corpul femeii insarcinate reactioneaza diferit in aceasta perioada, iar ea va trebui sa poarte si grija propriei persoane, si pe cea a bebelusului din burta. Referindu-ne la igiena, schimbarile nu sunt neaparat legate de rutina, cat mai degraba de produsele folosite. Cu toate acestea, nu pot fi ignorate unele schimbari aparute in perioada de sarcina, determinate de modificarile de natura hormonala care au loc si care sunt vizibile: un aspect uscat al pielii, transpiratie mai abundenta si scurgeri vaginale. O igiena corecta in timpul sarcinii in mod categoric va contribui la prevenirea aparitiei infectiilor, iar acest lucru este deosebit de important.

Citeste si Igiena personala la gravide, mamici, bebelusi si copii

Apa si sapunul, elemente de baza in rutina igienei

Daca ne vom referi la cele doua elemente de baza ale rutinei de ingrijire – apa si sapunul – sunt de facut cateva precizari inca de la acest nivel. In primul rand vom sublinia faptul ca baile cu apa fierbinte si cele tip jacuzzi nu sunt indicate. Apa calda si dusurile blande sunt o alegere potrivita. In privinta produselor de curatare (sapun, gel de dus), ar trebui sa aveti grija la ingrediente. Este de preferat sa fie evitate cele care contin retinol, benzoil peroxid, acid salicilic, hidrochinona, parabeni si clorura de aluminiu. Se va urmari ca aceste substante sa nu fie prezente nici in cremele pentru ingriirea tenului sau pielii corpului. De asemenea, atentie si la cremele pentru epilare!

Cu atat mai mult in sezonul cald, gravidele se confrunta cu transpiratie mai abundenta. Specialistii recomanda precautie in folosirea deodorantelor. Nu in sensul ca ar fi interzise. Trebuie doar avut grija ca acestea sa nu contina aluminiu si parabeni, optandu-se pentru produsele pe baza de ingrediente naturale, bio si eco friendly.

La nivelul pielii, in afara de aspectul uscat (care determina adesea mancarimi), alte modificari care apar in sarcina sunt vergeturile, varicele si melasma (hiperpigmentarea la nivelul fetei). Pentru ameliorarea simptomelor sau prevenirea aparitiei acestor modificari, cel mai potrivit este sa va adresati medicului dermatolog, care, avand in vedere conditia in care va aflati, va recomanda acele produse de ingrijire care sunt sigure. Inclusiv creme care contin vitamina E sau lotiuni cu factor de protectie.

Ingrijirea dintilor

Un alt aspect al igienei in sarcina este reprezentat de ingrijirea orala. Dincolo de sanatatea dintilor, care trebuie avuta in vedere in general, independent de prezenta sarcinii, in aceasta perioada pot aparea modificari si la nivelul gingiilor. Modificarile hormonale din organismul gravidei cresc fluxul sanguin din tesutul gingival, acestea putand deveni sensibile, iritate sau inflamate. Mentinerea unei igiene corespunzatoare si adresarea la medicul stomatolog – mai ales daca se pune problema aparitiei abceselor – devin obligatorii.

Citeste si Expunerea copilului la animalele din curte aduce beneficii sistemului sau imunitar

Autor: dr. Andreas Vythoulkas

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here