Expunerea copilului la animalele din curte aduce beneficii sistemului sau imunitar

Oamenii de stiinta au demonstrat, recent, cum mica „ferma de animale” din curte aduce numeroase beneficii sistemului imunitar al copilului prin simplul fapt ca micutul este expus unei varietati largi de bacterii din mediul inconjurator.

Specialistii din cadrul Universitatii din Ohio, SUA, au descoperit o varietate pozitiva (benefica) de microbi si bacterii la bebelusii care traiau in zona rurala in comparatie cu ceea ce s-a gasit in intestinele bebelusilor din mediul urban. Aceasta cercetare a fost publicata, recent, in Jurnalul „Frontiere in Imunologie”, scrie Medical Express.

Citeste si Igiena personala la gravide, mamici, bebelusi si copii

„O igiena corespunzatoare este importanta, dar din perspectiva sistemului imunitar, un mediu inconjurator mult prea <<protector>> nu-i ofera acestuia oportunitatea de a fi <<educat>> de catre microbi. Prea mult curat nu inseamna neaparat sanatate”, explica coautorul studiului si profesor de microbiologie, Zhongtang Yu.

Cercetarea a constat in colectarea materiei fecale de la zece bebelusi cu varsta cuprinsa intre sase luni si un an. Cinci dintre acestia locuiau intr-o familie de Amish, intr-o zona rurala unde existau ferme de animale, in timp ce restul locuiau intr-un oras din Ohio.

Oamenii de stiinta au descoperit o varietate de microbi si bacterii bune in intestinele bebelusilor din mediul rural. Totodata specialistii de la Universitatea din Ohio au plecat de la o curiozitate denumita si „ipoteza igiena” bazandu-se pe ideea ca un stil de viata mult prea curat, printre care numarandu-se si sapunurile solide si lichide antibacteriene ori produse de curatire a locuintei, creste sansele de a deveni autoimun si, prin urmare, de a te confrunta cu boli alergice.

„La nivel intestinal, microbiomul include cel putin 1 000 de specii diferite de bacterii avand peste 3 milioane de gene (de 150 de ori mai multe decat genele umane) si cantarind pana la 2 kg. O treime din microbiomul intestinal este comuna majoritatii oamenilor, in timp ce doua treimi sunt specifice fiecaruia dintre noi. Cu alte cuvinte, aceasta este ca o carte de identitate individuala, fiind unica, la fel ca amprenta digitala”, explica Corina Dan, farmacist rezident si expert Sanovita.

Astfel, oamenii de stiinta americani au mers mai departe si au observat cum un microbiom intestinal diferit contribuie la dezvoltarea sistemului imunitar. Pentru a vedea care sunt rezultatele, specialistii au folosit materia fecala a bebelusilor in colonizarea intestinelor la purceii nou-nascuti.

Conform studiului, exista o legatura intre microbiomul intestinal al bebelusilor din mediul rural si intarirea dezvoltarii sistemului imunitar.

Citeste si Igiena gravidei

Autor: Andreea Borcila

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here