Copilul are nevoie de cat mai multa joaca afara!

Un copil sanatos si fericit este unul care are o alimentatie corecta, este lasat sa exploreze, este crescut cu blandete si care petrece mult timp in aer liber. Iata de ce copilul are nevoie de cat mai multa joaca afara.

Citeste si: Te rog, scoate copilul afara! Sa se bucure de natura, sa se joace si sa creasca!

Specialistii sustin ca petrecerea timpului in aer liber este importanta pentru copil, dar conteaza mult si ce face atunci cand este afara, locul unde se afla, cat si posibilitatea de a face miscare fizica.

Iata de ce joaca afara este esentiala afara:

 • Cu cat mai mult timp petrece copilul afara, cu atat are parte de mai multa lumina naturala, care il ajuta la dezvoltare si la crestere, precum si la mentinerea starii de sanatate.
 • Lumina naturala are numeroase beneficii si asupra creierului copilului.
 • Lasandu-l sa petreaca timp afara, ii oferi posibilitatea sa-si ia si necesarul de vitamina D, esentiala pentru sanatatea oaselor si functionarea muschilor.
 • Lumina naturala il ajuta pe copil sa se concentreze mai bine si ii poate creste potentialul de invatare, de asimilare a noilor cunostinte.

Citeste si: Lasa-l pe copil sa se joace! Cat mai mult!

Copilul face mai multa miscare cand este afara

 • Un studiu a aratat ca in momentul in care un copil se afla afara, creste probabilitatea ca acesta sa faca mai multa miscare fizica (Tandon si altii, 2018), ba mai mult, acesta fiind chiar de doua ori mai activ din punct de vedere fizic decat in interior.
 • Activitatea fizica in aer liber este deosebit de buna pentru sanatatea inimii si a sistemului circulator, precum si pentru performante cognitive mai bune, scrie parentingscience.com.
 • Un studiu sustine ca un copil va face mai multa miscare afara, daca acesta petrece timpul si cu alte persoane, in special de varsta lui. (Pearce si altii, 2014).
 • Joaca afara il ajuta pe copil sa-si dezvolte abilitati atletice, precum rezistenta fizica, alergatul cu viteza mai mare, saritul in lungime, cataratul, sa-si sustina greutatea corpului in maini, sa se legene etc.

Citeste si: Copilul are nevoie sa se joace… chiar si in noroi!

Copilul are posibilitatea sa invete cuvinte, concepte si fenomene noi.

 • De la ce inseamna noroi, cand ploua cum se simte, de ce se formeaza baltoacele, cum arata zapada, cum se topeste, ce sunt turturii, de ce fulgera, de ce furnica poate sa care o firimitura mai mare ca greutatea propriului corp, cum arata o ciuperca sau o soparla, cum se simte scoarta copacului etc.
 • Atunci cand copilul se afla in natura, acesta are parte de si mai multe beneficii, existand atatea studii care confirma puterea vindecatoare si relaxanta a naturii asupra omului. In plus, privind iarba sau verdele copacilor si plantelor nivelul de stres din organism se diminueaza considerabil.

Joaca in aer liber alaturi de alti copii il ajuta sa-si imbunatateasca abilitatile sociale

 • Este mult mai capabil sa-si exprime dorintele, sa-si faca prieteni noi, sa coopereze sau sa negocieze etc. In plus, s-a observat ca acei copii care petrec mai mult timp in aer liber, se confrunta cu mai putine probleme de comportament.
 • Un alt studiu a aratat legatura dintre petrecerea timpului in aer liber, joaca in natura si un comportament responsabil fata de mediul inconjurator atunci cand acesta devine adult (Evans si alti, 2018).
 • Joaca afara il ajuta pe copil sa-si asume mai multe riscuri, sa fie mai curajos si mai increzator in fortele proprii. Si, atentie, sa doarma mai bine!

Autor: Inga Stoian

Citeste si: Tara, tara, vrem copii fericiti! Exact ca cei din Danemarca!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here