Tara, tara, vrem copii fericiti! Exact ca cei din Danemarca!

Probabil ai tot auzit in ultima perioada ca cei mai fericiti oameni din lume sunt cei din Danemarca. Dar stiai ca si la capitolul cei mai fericiti copii din lume sunt tot danezii campioni? Parca imi vine sa spun: “Tara, tara, vrem copii fericiti! Exact ca cei din Danemarca!”

Citeste si: Copilul are nevoie sa se joace… chiar si in noroi!

Cum de reusesc mamele daneze sa creasca cei mai fericiti copii din lume? Intregul sistem danez este construit astfel incat lucrurile sa fie “hygge” (se pronunta “hu-ghe”).“Hygge” este un termen danez care inseamna “confort” (atat fizic, cat si mental).

Acolo, in Danemarca totul trebuie sa fie “hygge”, daca iti doresti sa functioneze lucrurile. Si sistemul de educatie. Si cel de sanatate. (As spune:”Bravo, statului danez!”).

Citeste si: Cele 7 secrete ale copiilor fericiti. Tu le stii?

Sistemul medical are grija de viitoarele mame, pune pret pe ingrijirea de dupa nastere, are grija de confortul fizic al mamei (pentru ca o mama sanatoasa poate avea grija, cu adevarat, de copilul sau). Dar si de confortul psihic al mamei. Pentru ca o mama trebuie ajutata sa depaseasca acele “blue days” (zilele de depresie fireasca de dupa nasterea copilului).

O mama este incurajata sa nasca firesc, natural, fara stresul mult prea deselor ecografii sau a inutilelor analize. Si fara presiunea venita din partea doctorului! Pentru ca este corpul ei. Este copilul ei. Este clar decizia ei. Si uite, de aceea, mama daneza se simte „hygge”.

Ah, da, acolo mama este incurajata sa faca mai mult de un copil. Doi-trei-patru-cinci-sase… Si este ajutata, inteleasa, incurajata, apreciata.

Si fiindca mama are un inceput sanatos si se simte in siguranta, bineinteles ca si copilul are mai multe sanse sa se simta bine. Si fericit!

Sistemul din Danermaca ii lasa pe copii sa fie copii. Sa fie „mici”, sa fie creativi, sa faca „prostioare”, sa cerceteze, sa alerge, sa se joace… mult! Ii lasa pe copii…sa fie copii!

Copilul danez are parte de mult “frisk luft” (“aer curat”). Stiai ca un copil care este lasat sa se joace liber (si aici nu ma refer la jucarii!) – afara, lasat sa inventeze jocuri, sa descopere lucruri – isi dezvolta mult mai multe abilitati (necesare pentru viata de adult!) decat un copil carui ii oferi multe jucarii si care petrece multe ore inchis in casa?

Copiii din Danemarca se simt liberi si sunt lasati de mici sa fie independenti. O fi venit o doza de fericire si din aceasta independenta?

Tara, tara, vreau sa fiu o mama care sa se simta „hygge” si care are un copil fericit. Aici, in Romania.

Autor: Inga Stoian

S-ar putea sa te intereseze si: Observi cum copilul tau nu mai are timp sa fie copil?

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here