Observi cum copilul tau nu mai are timp sa fie copil?

Engleza, franceza, chineza, echitatie, dans, muzica, tenis, fotbal, teatru, pictura si alte activitati. Observi cum copilul tau nu mai are timp sa fie copil?

“Copilul meu face ore de engleza de 2 ori pe saptamana, o data pe saptamana face germana, mai face teatru, pictura, mai are ore de tenis si de echitatie”, mi-a spus cu mandrie o amica, mamica unui copil de 4 ani.

“Pai si cand te mai joci, puiule?” m-am intrebat in gand, privind dupa un copil cuminte, care o tinea timid de mana pe mamica lui.

“Al tau ce face?”, m-a luat ea prin surprindere.

“Al meu face…aaaa….bine. Uite tocmai a descoperit un carabus!”, ii zic eu amuzata, observand ca informatia oferita nu prea e “gustata” de mamica din fata mea, am continuat serioasa: “Face si el engleza la gradinita, pentru ca e inclusa in programul de activitati de acolo (asta probabil a sunat mai mult ca o scuza, recunosc…), dar engleza o invata mai mult atunci cand ne jucam acasa. Ah, da, si m-a rugat de curand ca vrea sa “bata la tobe”, asa ca va merge, din toamna, o data pe saptamana…sa bata la tobe”.

Citeste si: Copilul are nevoie sa se joace… chiar si in noroi!

“Si atat?” a insistat amica.

“A, nu, iesim pe afara, il dau in leagane, se joaca impreuna cu prietenii lui, merge la bunici la tara, acolo uda florile, alearga fericit cu picioarele goale prin iarba, se balaceste in piscina gonflabila pregatita de bunicul, face clatite cu bunica, examineaza furnicile, greierii, are grija de caine… Da, chiar cred ca face bine. Ca e sanatos si fericit” ii spun, explicandu-i ca ne grabim, pentru ca il asteapta prietenii lui la locul de joaca.

Citeste si: La 5 ani suntem genii ale creativitatii! Dar scoala… ne prosteste

Stiu ca traim intr-o lume grabita, stresanta chiar, in care te simti intr-o competitie continua. “Trebuie sa-i inscriem la cat mai multe lectii si activitati!”, “sa fie cat mai pregatiti… pentru scoala, pentru viitorul job!”

Dar pentru viata cine il pregateste? Dar copilaria cine o va trai? Dar copilul tau cand oare va putea sa fie doar copil? Reusesti sa observi oare atunci cand in toata aceasta presiune de a reusi, in toata aceasta competitie absurda, printre toate aceste activitati, lectii si ore suplimentare…copilul nu mai are timp sa fie copil! Sa se joace, sa descopere, sa inventeze, sa petreaca timpul cu cei de aceeasi varsta, sa nu faca, pur si simplu, nimic. Si principala activitate sa fie… joaca!

S-ar putea sa-ti placa si: Cele 7 secrete ale copiilor fericiti. Tu le stii?

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here