La 5 ani suntem genii ale creativitatii! Dar scoala… ne prosteste

Ne nastem cu capacitatea de a fi genii ale creativitatii si imaginatiei. Iar sistemul educational ne prosteste. La propriu. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii de la NASA.

Cercetatorii George Land și Beth Jarman au elaborat pentru NASA un test complex despre cum poti masura eficient potentialul creativ al oamenilor de stiinta si al inginerilor de rachete care lucreaza la NASA, cea mai cunoscuta agentie din lume ce se ocupa de cercetarea aerospatiala.

Citeste si: Conteaza atat IQ-ul, cat si anturajul in care creste un copil

Studiul respectiv s-a dovedit a fi un real succes pentru cei de la NASA, conform ideapod.com, dar si discursului de la TEDxTucson, tinut de cercetatorul George Land. Pornind de la acest test, oamenii de stiinta au inceput sa se intrebe: de unde vine creativitatea? Dar imaginatia? Nu cumva oamenii se nasc cu aceste insusiri? Sau sunt doar abilitati dezvoltate in urma experientei acumulate?

In acest sens, cercetatorii au facut un test pe copiii de 4 si 5 ani. La studiu au participat 1600 de copii carora li s-au analizat abilitatile de a solutiona anumite probleme, de a veni cu idei noi, diferite si inovatoare.

Si rezultatul studiului a fost uimitor: 98% dintre copiii participanti au fost incadrati in categoria „genii ale imaginatiei”!

Citeste si: Modelul finlandez: pauzele dese – succesul invatarii rapide

Dar ce e mai interesant, abia acum urmeaza!

Rezultatele relevate de test i-au uimit atat de tare pe cercetatori, incat acestia au extins studiul, testandu-i pe aceeasi copii si peste cinci ani (cei din urma avand deja varsta de 10 ani), dar si la varsta de 15 ani. Concluziile au fost dezamagitoare: doar 30% dintre copiii de 10 ani aveau abilitati de genii, in timp ce printre tinerii de 15 ani doar 12% au reusit sa obtina rezultatele respective.

Dar cati dintre adulti mai sunt capabili sa bifeze punctaje de genii? Raspuns: doar 2%.

Si pentru a nu pune la indoiala veridicitatea rezultatelor, testele au fost replicate de peste un milion de ori, scrie Gavin Nascimiento in anewkingofhuman.com.

Scoala anuleaza imaginatia!

Ne nastem cu abilitati de genii ale imaginatiei, dar in momentul in care intram in sistemul educational (gradinita, scoala, facultate) nivelul de creativitate scade gradual. Scoala este o institutie care a aparut din nevoia de a servi elitele, nu masele de rand, iar educatia a fost intodeauna un mijloc “legal” de indoctrinare in masa. Totul pentru ca elitele sa-si mentina stilul luxos de viata. Intregul sistem educational a contribuit la reprimarea imaginatiei copiilor.

Cercetatorul George Land spune ca noi avem capacitatea de 98% de a fi genii ale creativitatii. Si ca nu e tarziu pentru un adult sa-si regaseasca creativitatea pierduta. Dar cum anume?

Regaseste-ti creativitatea!

Exista doua tipuri de gandiri care au loc in creier: gandirea divergenta si gandirea convergenta. Gandirea divergenta este cea care tine de imaginatie, de gasirea posibilitatilor si solutiilor la probleme, in timp ce gandirea convergenta este cea pe care o folosim atunci cand analizam exagerat, judecam o problema si criticam.

Conform studiilor, copiii sunt invatati sa foloseasca ambele tipuri de gandiri, in acelasi timp. Si anume aici e greseala, afirma Land, trebuie “sa fim mai curiosi si sa criticam… mai putin! Frica si anxietatea sunt contraproductive”.

Autorul Gavin Nascimiento vine cu cateva solutii despre cum iti poti recupera creativitatea si imaginatia: sa incepi sa practici yoga, sa meditezi si sa faci exercitii fizice (acestea stimuleaza neurogeneaza – crearea de celule noi in creier).

Un rol esential il are si dieta (stiai ca, doar 10% din serotonina este produsa de creier, celelalte 90% se produc in stomac!). Si poate, mai important de atat: e timpul sa-ti re-examinezi intregul sistem de convingeri si credinte. Adesea convingerile sunt cele care ne limiteaza si ne suprima imaginatia.

S-ar putea sa te intereseze si: “Un copil fericit este, in primul rand, un copil sanatos!”

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here