Un program bine structurat care include activitati sportive ii aduce copilului mai multe avantaje sau dezavantaje? Afla aici detalii despre ce presupune implicarea copilului in activitati sportive, care sunt beneficiile practicarii unui sport, dar si cu ce se poate confrunta.
Cu totii stim ca miscarea fizica este necesara pentru cresterea, dezvoltarea si sanatatea unui copil, dar oare la fel se intampla si in cazul practicarii unui sport pe termen lung?
Citeste si: Sporturi pentru copii
Pentru inceput, hai sa vedem care sunt beneficiile pe care le poate avea copilul de pe urma implicarii lui in activitati sportive organizate:
Distractie
Multi copii care practica anumite sporturi sustin ca frecventarea antrenamentelor de cateva ori pe saptamana le aduce multa satisfactie, se simt bine, se distreaza si abia asteapta sa se intoarca pentru un nou antrenament. Este important ca activitatile sportive in care este implicat sa-i aduca bucurie si entuziasm, scrie publicatia Sports Medicine.
Structura/Organizare
Implicarea copilului in anumite activitati sportive ii va oferi o anumita rutina, o anumita organizare a timpului liber si il invata sa fie mai eficient.
Socializare
Participarea la activitati sportive ii poate oferi copilului si mai multe ocazii de a socializa cu cei de varsta lui, precum ii poate oferi sansa de a invata cum sa negocieze, cum sa coopereze etc.
Vezi si Ce trebuie sa stii atunci cand copilul spune: “Nu-mi place sportul!”
Mentinerea sanatatii
In aceasta categorie ar putea intra multe beneficii ce tin de sanatatea copilului pe termen lung: o mai buna flexibilitate fizica, oase mai puternice, o greutate corporala potrivita, o mai buna functionare a inimii si plamanilor, o sanatate emotionala mai buna, mai multa incredere in propriile forte, rezultate academice crescute etc, scrie caringforkids.cps.ca.
Abilitati de viata
Practicarea unor activitati sportive ii pot aduce castigarea unor abilitati de viata, care il vor ajuta sa se descurce si in alte imprejurari, nu doar in cele ce tin de sport, printre acestea merita a fi enumerate inotul, de a sti sa castigi si sa pierzi, de autogestionare a resurselor, spirit de echipa etc.
Autor: Inga Stoian
Vezi si Cand este copilul pregatit pentru sport?