Cand este copilul pregatit pentru sport?

Copiii au nevoie de activitate fizica. Pentru multi activitatile sportive in spatii special amenajate (precum terenul de fotbal sau salile de gimnastica) reprezinta o modalitate distractiva de a face miscare. Pentru a beneficia de cat mai multe avantaje de pe urma activitatilor sportive, copiii trebuie sa detina unele abilitati de baza.

Citeste si: Lasa-l pe copil sa se joace! Cat mai mult!

Atunci cand vorbim despre activitati sportive este important sa tinem cont de varsta copilului si de abilitatile lui, fiindca uneori poate fi mult prea devreme pentru el, iar lipsa abilitatilor de a practica acel sport ii poate aduce frustrari, refuzul de a-l mai practica sau chiar accidentari. Afla aici cand este copilul pregatit pentru sport.

Care sunt principalele abilitati pe care ar trebui sa le aiba copilul pentru a incepe sa practice activitati sportive?

Sa alerge, sa arunce, sa sara – acestea sunt primele si principalele abilitati pe care un copil ar trebui sa le invete pentru a face orice sport si se considera ca undeva intre 3 si 5 ani copilul va invata aceste abilitati, doar ca acestea vor fi dezvoltate partial, scrie caringforkids.cps.ca, si inca insuficient daca se doreste practica unui sport in spatii special amenajate.

Abia in jurul varstei de 6 ani se considera ca un copil ar incepe sa fie pregatit pentru astfel de tipuri de activitati, pentru ca abia in aceasta perioada copilul invata sa combine abilitatile, de exemplu sa alerge si sa arunce in acelasi timp.

Citeste si: Mesele copioase si activitatea fizica redusa sunt cauzele obezitatii la copii

In perioada dintre 3 si 5 ani copilul poate practica un sport, dar acesta trebuie adaptat la nevoile si abilitatile lui:

  • Sa foloseasca un echipament mai mic, mai usor
  • Sa schimbe des pozitiile de joc/ rolurile jucatorilor
  • Partida de sport, antrenamentul sa fie mult mai scurte
  • Jocul sau activitatea sportiva practicata sa fie cat mai distractiv.

Iata varsta la care copilul poate sa practice anumite sporturi, in functie de abilitati pe care le detine, dar si in functie de tipul de sport, conform sportforlife.ca:

3-5 ani

Abilitati in dezvoltare: poate sa sara, sa alerge, sa arunce, are un oarecare echilibru, dar inca nu are abilitatea de arunca bine intr-o directie, de a urma un anumit traseu si viteza de a misca repede obiecte, in plus nu poate ramane prea mult timp atent.

Activitati indicate in aceasta perioada: jocuri simple, de scurta durata, care implica miscare si care sunt foarte distractive si nu necesita lucruri prea repetive sau cu prea multa concentrare. De exemplu: mersul pe trotineta, bicicleta, jocul cu mingea, acitivitati de alergat, aruncat, prins etc.

Citeste si: Sporturi pentru copii

6-9 ani

Abilitati principale mult mai bine dezvoltate: alergat, sarit, aruncat, echilibru mult mai bun, invata sa arunce la distanta, percepe mai bine viteza de aruncare a obiectelor, dar in continuare nu poate ramane prea mult timp concentrat.

Este o perioada buna pentru a incepe majoritatea activitatilor sportive: inot, alergat, gimnastica, fotbal, baseball, dans, tenis, skateboarding, arte martiale etc.

10-12 ani

Este mult mai bun la aruncat mingea la cos, la alergat, la batut mingea in podea, are o atentie mult mai buna, retine mai usor detaliile, poate invata usor tactici si strategii de joc, poate practica mult mai bine fotbal si hochei.

13-15 ani

Toate abilitatile enumerate mai sus sunt pe deplin dezvoltate, are o atentie mult mai buna, se poate concentra mai usor, este mai putin flexibil din punct de vedere fizic, este perioada in care se observa abilitatile bune pentru baschet si hochei (pentru cei interesati), este capabil sa invete abilitati mai complexe.

16-18 ani

Abilitatile sunt mult mai apropiate de cele pe care le detine un adult, are o memorie mult mai buna, se poate concentra pe o perioada de timp mult mai mare, o rezistenta fizica mai buna si teoretic poate practica orice sport enumerat mai sus, in functie de interese si preferinte.

Traducere si adaptare: Inga Stoian

Citeste si: Recreatia la scoala este importanta pentru sanatatea emotionala a copilului

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here