Sarcina: de ce e importanta ecografia?

Pentru sarcina, ecografia este esential atat pentru faptul ca este o metoda neinvaziva, cat si din punctul de vedere al performantelor acesteia, ce permit observarea evolutiei sarcinii pas cu pas cu o acuratete foarte mare. Iata de ce in sarcina ecografia este atat de importanta.

De regula, medicii recomanda in timpul primului trimestru de sarcina  efectuarea unei ecografii transvaginale (intre saptamanile 11 si 13 si 6 zile), o metoda mai invaziva in sensul ca este folosita o sonda vaginala pentru a-l vedea pe micutul in formare in interiorul uterului. Aceasta prima ecografie insa poate fi efectuata si abdominal.

In timpul primei ecografii medicul va verifica daca embrionul s-a implantat bine in uter si nu se afla in locuri improprii si va stabili numarul de embrioni prezenti. Aceasta ecografie evalueaza, de asemenea, si varsta sarcinii si data conceptiei, facand astfel posibila evaluarea datei probabile a nasterii.

Apoi medicul iti va recomanda sa faci o noua ecografie intre 20-22 de saptamani de sarcina. Aceasta va fi o ecografie abdominala care permite evaluarea dezvoltarii fatului si aspectul diverselor organe, ea numindu-se din acest motiv ecografie morfologica. Este considerata a fi una dintre cele mai importante ecografii din timpul sarcinii intrucat in timpul ei se evalueaza daca organele micutului (inima, capul, coloana vertebrala, bazinul, membrele, ficatul si rinichii) s-au dezvoltat in mod corect.

O alta ecografie va fi indicata in timpul ultimului trimestru de sarcina intre 30-32 de saptamani. In timpul acesteia se evalueaza daca cel mic a crescut in mod corect si daca se incadreaza in limite normale. Medicul va masura, printre altele, circumferinta capului si lungimea femurului copilului si va confrunta valorile cu masuratorile cu valori standard.

Unii specialisti recomanda o ecografie si la nastere pentru a evalua pozitia bebelusului din burtica.

Alte informatii utile: 

  • De obicei, o ecografie dureaza intre 30-40 de minute.
  • In timpul trimestrului al doilea, la cea de-a doua ecografie se poate deja stabili care este sexul bebelusului (daca pozitia lui in timpul ecografiei permite vizualizarea).

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here