Copilul se raneste in timp ce practica un sport. Ce trebuie sa stii?

Atunci cand copilul se raneste in urma unei activitati sportive, el are nevoie de recuperare atat fizica, cat si psihica. Cu cat micutul tau va tine cont de sfaturile parintilor si medicului, cu atat mai repede se va intoarce la scoala si la practicarea sportului preferat. Nu trebuie neglijate niciuna dintre masurile preventive referitoare la siguranta practicarii unui sport, cum ar fi purtarea castii de protectie si cunoasterea regulilor jocului!

Recuperarea fizica a copilului

Indiferent daca cel mic a suferit  comotie, luxatie, suprasolicitare, va avea nevoie de tratament medicamentos si de recuperare fizica. De retinut este ca vei avea nevoie de sfatul medicului specialist pentru a te indruma catre cele mai bune solutii la problema micutului tau. Doctorul ii poate recomanda copilului fizioterapie, ca o parte din procesul recuperarii. Terapia fizica se concentreaza asupra activitati motorii, cum ar fi mersul, statul in picioare sau urcarea scarilor. De altfel, terapia fizica ajuta la prevenirea accidentelor atunci cand copilul practica o activitate fizica noua. Fizioterapia se poate gasi in locatii diferite, cum ar fi spitale, sanatorii, clinici private, camine specializate in acest domeniu, sali de antrenament etc.

Citeste si Sporturi pentru copii

Desi este frustrant pentru micutul tau sa lipseasca de la scoala, el va intelege, pana la urma, ca dupa ce se va insanatosi se va putea intoarce la scoala si la continuarea hobby-urilor preferate. De asemenea, odata ce s-a reintors la activitatea sportiva, va fi nevoie ca cel mic sa nu se suprasolicite sau sa nu se specializeze pe un singur sport prea devreme, scrie Very Well Family.

Recuperarea psihica a copilului

Chiar daca acesta s-a recuperat fizic, se prea poate ca efectele vatamarilor inca sa persiste. De exemplu, daca micutul tau se va intoarce mult prea repede la activitatea fizica, s-ar putea sa simta stari de teama, anxietate sau depresie. Totodata copilul s-ar putea sa nu performeze la nivelul la care era odinioara ori s-ar putea sa se raneasca singur, fie in acelasi fel, fie prin alte cai.

Pentru a-l ajuta pe copil sa se recupereze in plan psihic, este nevoie sa-i povestesti despre ceea ce s-a intamplat, ce presupune tratamentul pe care trebuie sa-l urmeze, dar si cum poate preveni posibilele raniri din timpul antrenamentelor. Atunci cand stai de vorba cu copilul tau despre avantajele si dezavantajele practicarii unui sport, acest subiect de discutie va parea mai putin infricosator pentru cel mic. O atitudine pozitiva din partea ta este destul de importanta si il va ajuta pe acesta sa vada partea luminoasa a situatiei. Copilul va putea sa fie, in continuare, alaturi de echipa si de antrenorul sau, ceea ce-i va face bine recuperarii sale in plan psihic.

Reintoarcerea la scoala

Se intampla uneori ca cel mic sa lipseasca de la scoala din cauza recuperarii fizice sau a fizioterapiei. Va simti putin disconfort atunci cand va trebui iarasi sa-si ia notite de la tabla sau, daca a avut probleme cu piciorul, sa se ridice si sa se aseze, de multe ori, in banca. In cazul comotiilor cerebrale, situatia sta putin altfel pentru copil. Acestuia ii va lua mai mult timp pana sa se recupereze fizic. Totodata va fi nevoie sa evite, cel putin pe moment, spatiile zgomotoase sau prea luminoase. Sfaturile unui medic sunt cele mai potrivite in cazul copilului care a suferit rani serioase in timpul antrenamentului si care va trebui sa se intoarca la scoala.

Citeste si Cand este copilul pregatit pentru sport?

Este timpul sa renunte la activitatea sportiva preferata?

Ranirea, de cele mai multe ori, inseamna pentru un copil ca nu mai poate lua parte, pentru scurt timp, la o activitate preferata. Da, exista posibilitatea ca cel mic sa se raneasca din nou, fie prin aceeasi modalitate, fie prin alta varianta. In fiecare sport exista riscuri si beneficii, iar sfaturile unui medic, dar si ale profesorilor de la scoala pot ajuta copilul sa-si gaseasca fie un sport potrivit pentru el, fie va sti, pe viitor, cum sa se fereasca de eventualele raniri.

Cinci modalitati prin care copilul poate preveni ranirile din timpul antrenamentelor

  1. Casca de protectie

Castile de protectie sunt o metoda sigura impotriva ranilor la nivelul capului, mai ales cand vorbim despre mersul cu bicicleta, cu skateboard-ul, cand schiem, cand jucam baseball. De altfel, copilul trebuie sa poarte o casca de protectie potrivita sportului la care ia parte. De exemplu, copilul nu poate purta masca de schi atunci cand vrea sa mearga cu bicicleta. Totodata sunt importante si celelalte masuri de protectie cand vine vorba despre coate si genunchi, scrie Kids Health.

  1. Atentie, este nevoie de antrenamentul de incalzire inaintea activitatilor fizice propriu-zise!
  2. Copilul trebuie sa stie regulile jocului

Soferii trebuie sa cunoasca regulile de circulatie pentru a preveni accidentele rutiere. Acelasi lucru trebuie sa se intample si in cazul practicarii unui sport. Atunci cand jucatorii cunosc regulile de joc, eventualele incidente sunt putine deoarece fiecare dintre acestia stie la ce sa se astepte din partea celuilalt (exceptie driblarea in cazul fotbalului).

  1. Copilul trebuie sa fie atent si la celalalt jucator

Asta se intampla in cazul sporturilor precum baseball sau softball atunci cand se va arunca „arma” jocului tocmai pentru a nu rani pe altcineva din anturaj. De asemenea, a asculta sfaturile antrenorului din timpul meciului poate fi salvator pentru copilul care se afla in joc. De altfel, este important ca micul sportiv sa-si verifice intotdeauna sireturile incaltamintei sale.

  1. Copilul nu trebuie sa continue jocul atunci cand este ranit

Aviz pasionatilor de sport! Chiar daca micutul tau iubeste ceea ce face, nu este recomandat sa revina inapoi in antrenament, mai ales daca tocmai a suferit vatamari. E important ca micul sportiv sa povesteasca atat antrenorului, cat si parintilor despre ceea ce i s-a intamplat.

Citeste si De ce este important sa lasi copilul sportiv sa fie dezamagit?

Autor: Andreea Borcila 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here