De ce este important sa lasi copilul sportiv sa fie dezamagit?

Ca parinte, urasti sa iti vezi copilul dezamagit. Il vezi trist, abatut luandu-si viata in propriile maini. Ii simti durerea lui, dar e parte si din tine. Ai vrea sa dai la o parte toata dezamagirea pe care o simte, dar sa stii ca asta ar fi o greseala. Jim Taylor, psiholog sportiv si psiholog in parenting, SUA, explica ce este dezamagirea in performantele sportive, dar si ce atitudine trebuie sa ia parintele fata de copilul sau.

Cu siguranta, dezamagirea nu este o emotie placuta, dar asta nu inseamna ca este o emotie rea. Din contra, dezamagirea este o stare pozitiva care joaca un rol important in urmarirea unui tel. Daca atat parintii, cat si copiii inteleg ce este dezamagirea si cum poate ajuta aceasta la atingerea scopurilor propuse, atunci aceasta dezamagire poate stimula dezvoltarea copilului in ambele sensuri: si ca sportiv, si ca persoana, scrie psihologul pentru Psychology Today.

Diferenta dintre dezamagire si devastare

Starea de dezamagire e cea mai comuna emotie pe care o simte cineva dupa un esec profesional. Aceasta traire implica sentimente precum pierdere, descurajare, pierderea sperantei atunci cand asteptarile lor (sau ale altora) nu se indeplinesc.

Dezamagirea este un raspuns natural impotriva esecului, dar se pare ca unii copii reactioneaza altfel, ei fiind devastati. Sportivii care au experimentat devastarea sunt foarte implicati in domeniul lor sportiv, unde identitatea si increderea de sine sunt dependente de rezultatele finale. Totodata, aceasta reactie emotionala poate fi provocata de o explozie de asteptari pe care parintii le-au plasat copiilor privind vietile lor sportive, potrivit Psychology Today.

Citeste si Copilul plange? Iata 10 expresii pentru a-l linisti!

Acesti copii care stau fata in fata cu sentimentul de devastare isi reduc eforturile pe care trebuie sa le depuna, renunta usor ori se poate da batut dorind sa excluda intreaga suferinta emotionala.

„Tendinta ta, ca parinte, atunci cand iti vezi copilul dezamagit dupa o competitie este sa-l faci sa se simta mai bine. Faptul ca ii distragi atentia, desi ii poate aduce usurare pe termen scurt, face mai mult rau decat bine”, explica psihologul sportiv.

„Multi parinti in ziua de azi incearca, cu prea mult efort, sa indrepte laturile dure ale vietii, in speranta ca vor tine dezamagirile departe. Copiilor care nu rezolva micile obstacole ale vietii le va fi mult mai greu cand trebuie sa le rezolve pe cele mari”, potrivit Psychology Today.

Copilul are nevoie doar sa stea, asa dezamagit cum este, si sa se intrebe „De ce ma simt atat de rau?” sau „Ce pot sa fac sa nu ma mai simt asta?”.

Cand vrei sa il protejezi, ca parinte, ii transmiti un mesaj copilului ca nu crezi ca el ar fi capabil sa depaseasca singur momentul acesta. Reactia ta pacifista ii va da o sansa reactiei copilului de a escalada viitoarele obstacole, iar dezamagirea viitoare va fi mult mai dureroasa.

Citeste si Greseli grave pe care le faci fata de copilul tau adolescent

Atitudinea corecta in fata dezamagirii

Dezamagirea este o parte fireasca si dificila a copilariei, in general. Copilul va experimenta negresit dezamagirea fie la scoala, fie la prieteni sau in domeniul sportiv.

Ca parinte, il poti invata pe copil cum sa vada blocajele sale ca pe niste oportunitati pentru a creste si pentru a se imbunatati. Ofera-i copilului tau o perspectiva diferita in ceea ce priveste dezamagirea, si anume: „Inteleg ca te simti asa, dar imi poti spune ce ai invatat din asta?” Aceste rasturnari de idei, cum ar fi minimalizarea gandurilor negative si transformarea lor in posibile avantaje de a creste, de a se motiva si de a avea incredere, pot fi utile in cazul dezamagirii, potrivit Psychology Today.

S-ar putea ca o perioada copilul sa aiba moralul la pamant, dar il poti incuraja sa se ridice singur pe picioarele lui. Doar fiind pozitiv si entuziast, ii poti arata copilului si alte perspective de viata in fata esecurilor. Pe de alta parte, este important ca micul sportiv sa stie ca rezultatele pe care si le doreste atat de mult nu vin imediat, ci cu timpul.

Ca parinte, ii poti da copilului un impuls aratandu-i ca tu crezi in el, dar mai ales ca trebuie sa creada in el insusi si de aceea trebuie sa incerce de fiecare data.

„Viata este alcatuita si din esecuri si dezamagiri, dar stiu ca poti sa o faci”, ai putea sa il incurajezi.

Uite cateva sfaturi, oferite de psihologul sportiv, pentru a raspunde in fata dezamagirii copilului:

  • nu respinge situatia doar ca sa se simta copilul mai bine;
  • arata-i mai bine empatie decat calmitate;
  • permite-i copilului sa isi exprime emotiile;
  • spune-i copilului ca poate trece peste aceste dezamagiri si va putea ajunge la obiectivul sau daca incearca mereu.

Ofera-i o imbratisare, spune-i ca il iubesti si continua-ti rutina ta zilnica, mai scrie Psychology Today.

Citeste si Anxietatea la copilul mic. De ce apare?

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here