Greseli grave pe care le faci fata de copilul tau adolescent

Foto: medicospace.com

Copilul tau a crescut, iar daca a ajuns deja in anii adolescentei si vrei sa poti tine pasul cu el, abilitatile tale de parinte au nevoie de o reimprospatare.

Perioada adolescentei este una dificila pentru tineri, dar si pentru tine, ca parinte. Copilul tau se afla intr-un stadiu important al dezvoltarii sale, corpul si psihicul sau suferind schimbari majore, asa ca dispozitia sa iritabila si capricioasa nu ar trebui sa te surprinda. Chiar daca iti va testa rabdarea in repetate randuri, trebuie sa fii pregatita sa il sprijini oricand are nevoie.

Ce trebuie sa stii, insa, este care dintre eforturile tale il vor ajuta si care vor face mai mult rau decat bine:

  1. Renunta la asteptarile negative

Adolescentii au, in general, o reputatie proasta, este de parere doctorul Richard Lerner, directorul Institutului de Cercetare in Dezvoltarea Tinerilor de la Universitatea Tufts, din Statele Unite. Perioada adolescentei copiilor este asteptata cu oroare de multi dintre parinti, care considera ca pot fi doar spectatori ai transformarii micului poznas intr-un monstru capricios. Aceste asteptari negative sunt insa cele care distrug relatia parinte-copil. „Mesajul pe care il transmitem adolescentilor nostri este ca sunt copii «buni» doar daca nu fac lucruri «rele» – daca nu consuma droguri, nu fumeaza, nu intra in anturaje nepotrivite si nu fac sex”, spune Lerner.

Aceste temeri ale parintilor se pot transforma insa in profetii. Asteptarile negative pot promova, de fapt, comportamentul de care parintii se tem cel mai tare, potrivit unui studiu al oamenilor de stiinta de la Universitatea Wake Forest din Statele Unite.

Acorda atentie intereselor si pasiunilor copilului tau, chiar daca nu le intelegi in totalitate, dar acorda-i totodata spatiu. Doar asa poti deschide un canal de comunicare, te poti reconecta cu copilul tau si poti invata lucruri noi, care te vor ajuta sa tii pasul cu el.

2. Nu uita sa iti asculti instinctele

Cartile de parenting au devenit, in ultimii ani, extrem de populare. Cu toate ca sfaturile expertilor te pot ajuta sa intelegi mai bine comportamentul copilului tau, nu trebuie sa incetezi sa iti urmezi instinctul. „Parintii au tendinta sa se impotmoleasca incercand sa urmeze sfaturile din carti. Cartile pot deveni insa o problema daca lasati informatiile sa va inlocuiasca instinctele parintesti. Adaptati, asadar, ce cititi copilului dumneavoastra”, Robert Evans, expert in dezvoltarea copiilor.

3. Nu insista pe lucrurile minore

Poate ca nu iti place noua tunsoare a copilului tau ori poate nu a primit rolul pe care ti-ai fi dorit sa il primeasca in spectacolul de final de an scolar. Inainte de a-i spune insa ce te nemultumeste, incearca sa privesti imaginea de ansamblu: copilul tau este in siguranta. Cat timp copilul tau nu se afla in pericol, permite-i sa ia decizii adecvate varstei si sa se confrunte cu consecintele alegerilor ei. „Din iubire, multi parinti incearca sa isi protejeze copilul de orice tip de durere, dezamagire si esec, insa a-ti feri copilul de toate realitatile vietii il priveaza de experiente educative valoroase”, spune Evans, care incurajeaza totusi parintii sa ramana alaturi de copii si sa fie dispusi sa ii ghideze si sa ii aline atunci cand au nevoie de ajutor.

5. Nu ignora problemele majore

Daca suspectezi ca adolescentul tau rebel, dornic de experimente, consuma alcool sau droguri, nu sta deoparte. Chiar daca aceste lucruri iti amintesc de momentele din adolescenta ta, cand tu insati te-ai „jucat” consumand alcool sau alte substante interzise, trebuie sa iei atitudine inainte ca problema sa capete amploare. „Este esential ca parintii sa isi supravegheze copiii in intervalul de varsta 13-18 ani”, spune doctorul Amelia M. Arria, directorul Centrului de Dezvoltare si Sanatate al Tinerilor Adulti din cadrul Universitatii din Maryland, Statele Unite. „Chiar daca tu crezi ca aceste obiceiuri ale copilului tau sunt trecatoare, trebuie sa faci ceva, caci mizele sunt prea mari acum”, a declarat aceasta pentru publicatia medicala WebMD.

Urmareste cu atentie schimbarile inexplicabile din comportamentul, infatisarea, performantele academice si grupul de prieteni ale copilului tau.

Atunci cand simt ca pierd controlul asupra copiilor lor adolescenti, unii parinti au tendinta sa le monitorizeze odraslelor fiecare pas. Alti parinti evita conflictul de teama ca acestia ii vor indeparta. Ideal este sa gasesti o cale de mijloc, un echilibru intre obedienta si libertate. Daca incerci sa te impui in permanenta, vei reusi, probabil, sa iti tii copilul in frau, insa adolescentii crescuti in medii rigide pierd sansa de a dezvolta abilitati de rezolvare a problemelor sau de conducere, pentru ca tu esti cea care ia deciziile in locul lui. Pe de alta parte, daca ii acorzi prea multa libertate, poate intra cu usurinta in probleme.

Adolescentii au nevoie de sustinere si de un set de reguli care sa le permita, totusi, sa exploreze.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here